&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


JUNI


Post en telefoon gaan uit elkaar

DEN HAAG - Via een publiciteitsoffensief kan het bijna niemand zijn ontgaan: de Koninklijke PTT Nederland (KPN) wordt opgedeeld in een postonderneming en een telecombedrijf. Waren beleggers tot nu toe gewend te reageren op fusies, nu gebeurt het omgekeerde.

TNT Post Groep (TPG) en KPN Telecom gaan voortaan hun eigen weg; in zijn oude vorm heeft KPN dan tien jaar bestaan. TPG kiest als vestigingsplaats Hoofddorp, KPN verhuist van Groningen naar Den Haag.

De post- en telecomactiviteiten kwamen in de afgelopen jaren steeds verder van elkaar af te staan. De post-poot werd in eerste instantie als zwakke broeder gezien: kapitaalintensief en toch ook arbeidsintensief. Daarnaast richtten beiden zich steeds meer op het buitenland. In 1996 nam PTT Post het Australische TNT over. Daarna zorgden high tech en winsten voor een beter imago van 'post'. KPN telecom (omzet ƒ15.5 miljard) groeide sterk door een snelle liberalisering en globalisering van de telecom-industrie.

TPG (omzet ƒ15.3 miljard) beleeft bovendien nog een primeur. Als eerste postbedrijf ter wereld krijgt het een notering op de beurzen van Amsterdam, Frankfurt, Londen en New York. Het aandeel wordt positief ontvangen.

Voor de Nederlandse financiële wereld is de splitsing wel even wennen. Alleen Vendex Internationaal ging KPN voor met een 'break-up' (detailhandel- en uitzendpoot) en een beursnotering. Steeds vaker wordt in directiekamers van grote ondernemingen de vraag gesteld, wat de synergie is tussen de verschillende bedrijfsactiviteiten. Zowel bij Vendex als KPN was die vraag makkelijk te beantwoorden: niet vergelijkbare bedrijfsonderdelen en verschillen qua investeringen, winstontwikkeling en marketing. Beleggers zullen aan het fenomeen splitsing moeten gaan wennen.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf