&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


JULI


Wereld smult van Oranje

Geen finale, geen wereldgoud. Braziliaan Junior Baiano heft de handen ten hemel na de mislukte strafschop van Phillip Cocu, een sterk saamhorig Oranje voelt de bui al hangen. Een rake penalty van de Braziliaanse aanvoerder Dunga en een misser van Ronald de Boer (7) later is de gouden droom voorbij. Na 120 minuten voetbal in de halve finale tegen Brazilië (1-1) sneuvelt de hechte eenheid van bondscoach Guus Hiddink op een penaltystip in Marseille.

De lievelingen van Nederland huilen in de middencirkel. Ze gingen zoals de Brazilianen eerder op de avond kwamen: verstrengeld als onafscheidelijke voetbalbroers. Met een vierde plaats neemt Nederland na de verloren troostfinale tegen Kroatië vrij geruisloos afscheid van het mega-evenement dat over de hele wereld honderden miljoenen kijkers trekt. Oranje blijft desondanks in de herinnering als de smaakmaker van het WK voetbal in Frankrijk, waar het thuisland zichzelf tot wereldkampioen kroonde ten koste van voorganger Brazilië.

Het WK'98 gaat de geschiedenis in als het toernooi van de prachtige sportieve hoogtepunten, van de hoge kijkcijfers, van het elektronische bordje met de resterende speeltijd, maar ook van de chaotische kaartjesverkoop, van de supportersrellen in de Franse steden, van het drama in Lens waarbij Duitse hooligans gendarme en huisvader Daniel Nivel in coma sloegen. Het was vooral het toernooi van Zinedine Zidane, die Frankrijk aan wereldgoud hielp. En daar kon Oranje niets tegen inbrengen.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf