&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


DECEMBER


Podium geheel oranje

NAGANO - Krachtige kaken van stoere sportmannen testen de kwaliteit van olympisch eremetaal. De gouden Gianni Romme, zilveren Bob de Jong en bronzen Rintje Ritsma hebben even tevoren de 17de februari in Nagano tot een ongekende dag in de vaderlandse sportgeschiedenis gemaakt. Nooit eerder was een olympisch schaatspodium geheel oranje gekleurd.

Tegen Romme, tweevoudig olympisch kampioen, blijkt geen kruid gewassen. De badmeester uit Made voorziet het goud van een fabelachtig wereldrecord (13.15,33 minuten), waarmee hij de toptijd van de Noor Johann Olav Koss bijna fluitend uit de recordboeken schaatst. Enkele weken later, tijdens de WK Afstanden in Calgary, scherpt Romme dat record zelfs nog aan tot 13.08,71.

Wordt Romme gekroond tot de olympische schaatskoning, de vorstin op ijzers is Marianne Timmer. Op de 1000 meter en de 1500 meter verovert de blondine in de zinderende M-Wave het goud.

Niet alleen Romme en Timmer, de hele Nederlandse ploeg schrijft absolute sporthistorie in Nagano. De 18de Olympische Winterspelen levert Nederland een recordaantal van elf medailles op. Vijf gouden, vier zilveren en twee bronzen plakken gaan mee terug in de koffers naar Schiphol, waar de olympiërs worden verwelkomd door duizenden fans.

Voorafgaand aan de ontvangst door koningin Beatrix op het Haagse paleis Noordeinde mag staatssecretaris en vurig Oranje-fan Erica Terpstra de gouden-medaillewinnaars Marianne Timmer, Gianni Romme en Ids Postma benoemen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Chef de mission Ard Schenk wordt Officier in de Orde van Oranje Nassau.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf