&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


DECEMBER


Fusiegolf tussen oliereuzen

NEW YORK - In de olie-industrie is sprake van een ware fusiegolf, die in de Verenigde Staten leidt tot een recordovername.

Exxon, de grootste oliemaatschappij in Amerika, betaalt circa 83 miljard dollar (153 miljard gulden) voor de inlijving van het eveneens Amerikaanse Mobil.

Samen vormen ze nu met grote voorsprong het grootste olieconcern ter wereld, dat nu 22 procent van de markt beheerst, en wereldwijd over ruim 45.000 benzinestations heeft. De merknamen van de twee blijven bestaan.

Op dezelfde dag maakt Total, de tweede Franse oliemaatschappij, de overname bekend van de Belgische petrochemische groep Petrofina. Eerder werden British Petroleum en het Amerikaanse Amoco het eens over volledige samenwerking.

De fusiegolf wordt ingegeven door de voor de olieconcerns rampzalig lage olieprijs. Deze is in ongeveer een half jaar met zo'n 60% gezakt naar 10 dollar per vat. Door samenwerking kunnen de multinationals kostenreducties bereiken van miljarden dollars.Exxon en Mobil rekenen erop $2,8 miljard te besparen.

Het Nederlands/Britse concern Kon./Shell slaagt er niet in een geschikte partner te vinden en zoekt de noodzakelijke besparingen in een fikse sanering van de eigen organisatie.

Van de chemie-activiteiten wordt 40 procent verkocht. Naast reorganisaties bij andere afdelingen denkt het concern met de maatregelen de jaarlijkse kosten binnen twee jaar met 5 miljard gulden te verlagen. In Nederland zijn bij de veranderingen ongeveer 1000 banen betrokken bij de chemiebedrijven in Pernis, Moerdijk en Breda en op het laboratorium in Amsterdam.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf