&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


DECEMBER


Bommen op Irak

BAGDAD - Luchtverkeersleiders aan boord van het Amerikaanse vliegdekschip USS Enterprise in de Perzische Golf assisteren met de regie van de luchtacties in Irak. Amerikaanse en Britse troepen voeren gedurende drie nachten vernietigende bombardementen op Irak uit. Daarbij vallen ongeveer vijftig doden en circa 200 gewonden, terwijl de schade omvangrijk is.

Operatie Desert Fox (Woestijnvos) is een reactie op de hardnekkige weigering van dictator Saddam Hoessein om wapeninspecteurs van de Verenigde Naties medewerking te verlenen. De aanval moet verhinderen dat Irak een arsenaal chemische en biologische wapens opbouwt om opnieuw de regio te teisteren.

Het is al de derde keer dit jaar dat Saddam de inspecties traineert. Medio november waren Amerikaanse bommenwerpers onderweg toen de Iraakse leider alsnog door de knieën ging. Op het allerlaatste nippertje blies de Amerikaanse president Clinton de aanval af.

De bombardementen treffen zo'n honderd doelen in Irak. Daarbij wordt de belangrijkste haven verwoest. Diverse militaire complexen worden getroffen, evenals de hoofdkwartieren van de geheime dienst en van Saddams Baath-partij, een olieraffinaderij, luchtafweerinstallaties, fabrieken, de woning van Saddams dochter en een presidentieel paleis. Maar ook het grootste ziekenhuis in Bagdad wordt geraakt.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf