&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


DECEMBER


Uitlevering oud-dictator Pinochet nog niet zeker

LONDEN - Een opzienbarende arrestatie in Londen: de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet (83) wordt aangehouden in een kliniek waar hij van een hernia-operatie herstelt.

Pinochet, die in de loop der jaren regelmatig in Groot-Brittannië vertoefde en zich daar veilig waande, wordt aangehouden op verzoek van de Spaanse rechter Garzon. Deze fanatiek bestrijder van onrecht onderzoekt de dood of verdwijning van circa negentig Spaanse staatsburgers tijdens Pinochets bewind. Ook Zwitserland, Frankrijk en België vragen om uitlevering.

De Chileense regering is furieus. Zij stelt dat Pinochet politieke onschendbaarheid geniet. Er ontwikkelt zich een juridisch, politiek en diplomatiek steekspel.

Wanneer een panel van Law Lords in het Hogerhuis oordeelt dat Pinochet geen onschendbaarheid geniet, beslist de Britse minister Jack Straw (Binnenlandse Zaken) dat de generaal mag worden uitgeleverd. Uit protest verbreekt Chili de diplomatieke banden met Groot-Brittannië door haar ambassadeur terug te roepen.

In een historische manoeuvre beslissen de Law Lords echter in januari een nieuwe hoorzitting te zullen beleggen, omdat is gebleken dat een van de panelleden banden met Amnesty International heeft. Pinochet mag het land niet verlaten voordat er uitspraak is gedaan.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf