&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


AUGUSTUS


Tour de France in schaduw van doping

PARIJS - De 85ste editie van de Tour de France gaat met een rouwrand de geschiedenis in. Een omvangrijk dopingschandaal overschaduwt de imposante zege van de Italiaan Marco Pantani.

Niet de wielrenners, maar de Franse justitie drukt haar stempel op de belangrijkste wielerronde ter wereld. Hotels worden binnengevallen, ploegleiders, verzorgers en renners vastgehouden, een complete wielerploeg uit de Tour genomen.

Het peloton is woest, radeloos en voelt zich opgejaagd wild. Een aantal ploegen stapt af. Een paar dagen ziet het er naar uit dat de Ronde van Frankrijk voortijdig wordt afgebroken, maar wonder boven wonder haalt de karavaan Parijs. Van de 189 renners die op 11 juli in Dublin zijn gestart halen er op 2 augustus niet meer dan 96 de Champs Elysees.

De affaire begint drie dagen voor de Tour, als verzorger Willy Voet van de Festina-ploeg bij de Franse grens wordt aangehouden met een kofferbak vol 'snoepgoed'. Het gaat om 400 ampullen, variërend van EPO, maskeringsmiddelen tot groeihormoon. Hij wordt gevangen genomen in Lille.

Tijdens een persconferentie, een dag na de Tour-start, zweert Festina-ploegleider Bruno Roussel op zijn kinderen dat hij niets met de zaak te maken heeft. Nog geen vijf dagen later bekent hij.

De Tour is naar de knoppen. Directeur Jean-Marie Leblanc smeekt de coureurs, onder wie geletruidrager Pantani, op de fiets te stappen. De renners voelen zich als wilde dieren opgejaagd, nu justitie om de haverklap hun hotels overhoop haalt, op zoek naar dopingbewijzen. Leblanc belooft met justitie te gaan praten over hun werkwijze, waarop het peloton morrend koers zet richting finish.

Roussel slaat door nadat hij met ploegarts dr. Eric Rijckaert is gearresteerd en in Lille wordt geconfronteerd met Willy Voet. Deze verzorger zegt dat hij doping vervoerde in opdracht van Festina. Op vrijdag 17 juli zet Tour-baas Jean-Marie Leblanc Festina uit de Tour.

Een dag later volgt een nieuwe blikseminslag: kranten melden dat op 4 maart in een materiaalwagen van TVM-Farm Frites 104 ampullen met EPO zijn aangetroffen. De Nederlandse ploegleider Cees Priem ontkent elke betrokkenheid. "Ik ben een Zeeuw en Zeeuwen liegen nooit", zegt hij, nog niet wetend dat hij maanden in Frankrijk moet blijven.

De negen Festina-renners worden op donderdag 23 juli verhoord in Lille. Vijf coureurs, onder wie Zülle, Dufaux en wereldkampioen Brochard, bevestigen dat zij EPO gebruikten. De Franse wielerheld Virenque ontkent. Zijn collega's Magnien en Bouvard zeggen later dat er een dopingcircuit in de ploeg was.

Binnen vijf dagen valt de Franse justitie twee keer het hotel van TVM-Farm Frites binnen. Ploegleider Cees Priem en dokter Andrei Michailov moeten mee naar het politiebureau en naar het gerechtshof, alle renners worden naar het ziekenhuis gebracht voor een medisch onderzoek. Pas 's nachts keren ze terug.

Het peloton is onthutst. De ploegen ONCE, Banesto, Vitalicio, Kelme en Riso Scotti stappen af. De resterende uitgedunde groep houdt een langzaamaan-actie.

Een paar dagen later stapt TVM-renner Jeroen Blijlevens enkele meters over de Zwitserse grens af. Hij is emotioneel uitgeput. De vijf overgebleven TVM'ers stoppen een dag later.

De invallen gaan gewoon verder. Bij Casino, ONCE, Lotto, Polti en La Française des Jeux neemt justitie een kijkje. Ploegleiders en verzorgers worden mee naar het bureau genomen. Justitie-onderzoek wijst uit dat Rodolfo Massi doping dealt in het peloton.

Op zondag 2 augustus wordt Marco Pantani op de Champs Elysees gehuldigd. Zijn zege is indrukwekkend, maar de gele trui is nooit zo besmeurd geweest als in de zomer van 1998.



HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998





© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf