&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


AUGUSTUS


Bloedbad in Omagh

OMAGH - Noord-Ierland wordt opgeschrikt door de bloedigste terreurdaad in dertig jaar. Bij een bomaanslag op een winkelcentrum in het stadje Omagh komen 28 mensen om het leven en raken er ruim 200 gewond. Onder de doden bevinden zich negen kinderen en veertien vrouwen, onder wie een Ierse die zwanger is van een tweeling.

De aanslag wordt opgeëist door de Real IRA, dissidenten die hun buik vol zouden hebben van de 'tolerante' IRA. Hoewel de daders beweren dat ze van te voren drie verschillende telefonische waarschuwingen hebben gegeven waar de bom zich zou bevinden, zeggen de autoriteiten dat ze slechts één opzettelijk misleidende boodschap hebben gekregen.

Een 200 kilo zware autobom zorgt voor een afgrijselijk bloedbad in Omagh.

Met de gewelddadige dood van de drie broertjes Quinn vers in het geheugen lijkt Omagh de druppel die de emmer doet overlopen. Excuses van de Real IRA stuitten alom op enorme woede.

Ironisch genoeg veroordelen zowel de IRA als haar politieke vleugel Sinn Fein het bloedbad. Voor het eerst in de geschiedenis stelt Sinn Fein-leider Gerry Adams ondubbelzinnig dat hij "van totale afschuw" is vervuld. In paniek kondigt de Real IRA een voorlopig staakt-het-vuren af.

Niet veel later laat Sinn Fein weten alle geweld af te zweren. Dat opent de weg voor besprekingen tussen Gerry Adams en premier David Trimble van Noord-Ierland, die elkaar voor het eerst ontmoeten.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf