&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


AUGUSTUS


Mondriaan van
ƒ80 mln. voor
Haags museum

DEN HAAG - Voor het astronomische bedrag van ƒ80 miljoen wordt de Nederlandse staat eigenaar van het abstracte schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan.

Het kan worden gekocht dankzij een schenking van De Nederlandsche Bank van ƒ110 miljoen aan het Nationaal Fonds Kunstbezit. Het is bedoeld als een afscheidscadeautje van de gulden, die de komende jaren in de euro wordt getransformeerd.

"Prachtig, woorden schieten tekort", is de reactie van directeur Locher van het Haags Gemeentemuseum, waar het doek komt te hangen.

Niet iedereen reageert echter zo enthousiast. Er barst een discussie los of het wel verantwoord is om uit publieke middelen dergelijke grote bedragen uit te trekken voor de aanschaf van een schilderij. "Bij de Mondriaan-tentoonstelling kon je een kanon afschieten, dus het volk zit hier in elk geval niet op te wachten", zegt SP-voorman Marijnissen in de Kamer.

De Tweede Kamer is verontwaardigd niet te zijn geïnformeerd over de schenking en vindt dat het kabinet en De Nederlandsche Bank 'in een achterkamertje' de schenking hebben goedgekeurd.

De Rekenkamer onderzoekt de zaak en tikt premier Kok, minister Zalm (Financiën) en directeur Wellink van De Nederlandsche Bank op de vingers.

De verkoper van het doek, de Amerikaanse tijdschriftenmagnaat Samuel Newhouse, maakt zich niet druk om alle commotie. Vier jaar eerder had hij het werk, dat bij hem in zijn appartement aan de muur hing, al voor ƒ20 miljoen minder aan het Haagse museum aangeboden. De verkoop ketste toen echter af omdat particuliere geldschieters zich terugtrokken.

Victory Boogie Woogie is het laatste werk van Mondriaan, dat hij in 1944 kort voor zijn dood in New York maakte. Museumdirecteur Locher is er lyrisch over: "Het is een triomferend antwoord op de oorlog en een van de belangrijkste schilderstukken van de twintigste eeuw."HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf