&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


AUGUSTUS


Beurzen in vrije val

AMSTERDAM - De beer is los! Op 5 augustus knalt de Dow Jones, de graadmeter op Wall Street, met bijna 300 punten omlaag. Na de aanhoudende koersval op de Aziatische effectenbeurzen was de vraag niet 'of' maar 'wanneer' deze malaise zou overwaaien naar het westen.

Het domino-effect wordt versterkt door het bericht dat de economie van het belangrijkste land in de regio, Japan, nog verder wegzakt. De yen bereikt zelfs even het laagste niveau in acht jaar. De afzwakkende groei van de Amerikaanse economie en de Lewinsky-affaire maken de sombere voorspellingen compleet.

Veel beleggers kunnen hun zenuwen niet meer de baas en gaan massaal over tot verkoop van aandelen. Met enkele tussenliggende ups en downs beleeft Wall Street op 1 september opnieuw een zwarte maandag met een koersval van maar liefst 512,06 punten. De Dow bereikt die dag een dieptepunt met 7539,07 punten. Vergeleken met het record van 9367,84 op 20 juli is dat een daling van bijna 20 procent.

Verkopen, verkopen! Het Damrak is in paniek

De crisis in Azië sleept ook de Amsterdamse effectenbeurs mee in de afgrond. Zorgen 'koopjesjagers' op het Damrak in de eerste dagen nog voor enig herstel, vanaf 12 augustus belandt ook de AEX-index in een vrije val. De wereldeconomie komt nog verder onder druk te staan door een sterk dalende dollar en de zwaarste economische crisis in Rusland sinds de val van het communisme in 1991.

Op 18 september duikt de AEX onder de magische grens van 1000 punten. Verschillende grote bedrijven komen plotseling met een 'winstwaarschuwing'. Vooral particuliere beleggers kiezen eieren voor hun geld en nemen massaal hun verlies. Op 1 oktober wordt de 900 puntengrens gepasseerd. En dan te bedenken dat de index op 21 juli nog een recordstand van 1323,65 bereikte.

De meeste beursanalisten en -handelaren zeggen dat ze een dergelijke zware koerscorrectie niet hebben kunnen zien aankomen. "Het sentiment zit internationaal zwaar tegen", is een veelgehoorde verklaring. Het vertrouwen in de financiële sector krijgt een extra knauw door het in elkaar klappen van enkele grote speculatieve 'hedge funds'. Deze fondsen beleggen wereldwijd met geleend geld in uiterst risicovolle projecten.

Het Damrak staat die dagen in het teken van paniekverkopen: particulieren, institutionele beleggers en handelaren gooien alles op de markt tegen elke prijs. Op 8 oktober zakt de AEX naar een dieptepunt van 827,67 punten om daarna langzaam weer op te krabbelen. De bodem van de markt is bereikt.

Het herstel van Wall Street en de Europese beurzen krijgt half oktober een extra steun in de rug als de Fed, het stelsel van centrale banken in de VS, bekend maakt de rente te verlagen met 0,25 procent. De AEX-index is dan de 900 puntengrens al weer ruim gepasseerd.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf