&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


APRIL


Okan liggend in rechtszaal

AMSTERDAM - Een bijzonder ongewone situatie in de Amsterdamse rechtszaal: de beruchte Turkse crimineel Okan O. (24) staat liggend op een bed terecht. Hij lijdt aan een ongeneeslijke leverkwaal.

O. moet zich verantwoorden voor zijn aandeel in een schietpartij in een Amsterdams café. De officier van justitie houdt er geen rekening mee dat O. volgens medische rapporten minder dan een jaar heeft te leven en eist vijf jaar cel tegen hem. Ook de rechtbank heeft geen clementie: O. wordt tot vier jaar veroordeeld.

Eerder liet de Amsterdamse rechtbank O., die in voorarrest zat, juist om gezondheidsredenen vrij. Enkele dagen daarna werd hij echter gearresteerd na een bankoverval in het Noord-Hollandse 't Zand. Tijdens een wilde achtervolging beschoten drie daders politieagenten met een pistool-mitrailleur. Daarbij raakte een voorbijgangster ernstig gewond.

Aanvankelijk wisten de overvallers te ontkomen. Enkele dagen later werden Okan en twee van zijn kompanen, onder wie zijn boezemvriend Ziya G. uit Den Helder, in een Alkmaarse snackbar gearresteerd.

De ongeneeslijke zieke Okan O. op een bed in de Amsterdamse rechtszaal.

Tevens wordt O. verantwoordelijk gehouden voor de mysterieuze verdwijning van zijn 19-jarige vriendin Marion van Buuren en hun eenjarig dochtertje Romy, bijna een jaar geleden.

Aanvankelijk wordt Okan als getuige beschouwd omdat hij moeder en dochter als laatste heeft gezien. Gaandeweg het onderzoek komt hij echter als verdachte in beeld. Okan blijft ten stelligste enige betrokkenheid ontkennen.

Marions ouders sporen Okan herhaaldelijk aan openheid van zaken te geven. "Als hij echt zo ernstig ziek is dat hij op de rand van de dood staat, smeken en bidden wij dat hij ons nog een keer belt", aldus de wanhopige Corrie en Hans van Buuren. "Maar dan met de waarheid, ook al is die heel hard voor ons. Het gaat maar om één telefoontje: het verlossende."

In mei overlijdt Okan in gevangenschap. Op zijn sterfbed zwijgt de crimineel in alle talen over Marion en Romy.

Enkele maanden later wordt voor de gouden tip in deze verdwijningszaak in totaal 100.000 gulden uitgeloofd: ƒ25.000 door justitie in Alkmaar, ƒ50.000 door een ondernemer en ƒ25.000 door Marions ouders zelf.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf