&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">


APRIL


Ajax voor 27ste keer landskampioen

AMSTERDAM - Ajax wordt op eerste paasdag voor de 27e keer in de 98-jarige clubgeschiedenis landskampioen voetbal. De titel wordt echter niet op het veld begroet, want na de 7-2 overwinning op Heerenveen is de titel slechts officieus. Pas als PSV een dag later verliest van Sparta (3-1), is de titel een feit: na 29 wedstrijden heeft Ajax 18 punten meer dan PSV.

De Ajacieden ontkurken de champagneflessen niet gezamenlijk. Tijdens Sparta-PSV zit Frank de Boer voor z'n caravan op de camping in Garderen Teletekst te kijken, loopt Edwin van der Sar rond door de bloemenzee op de Keukenhof, nipt Tijjani Babangida aan een glas champagne op het Leidseplein, bekijkt Ole Tobiasen een wedstrijd van de Amsterdam Admirals en brengt Ronald de Boer de paasdagen met z'n gezin door in hotel Huis ter Duin in Noordwijk.

Een kleine week na het behalen van de titel staan 75.000 Ajax-fans op de braakliggende lap grond waar ooit Ajax-stadion De Meer stond. De mensenzee juicht, schreeuwt en zingt de voetbalhelden toe. Op een groot podium laten de balartiesten de kampioensschaal van hand tot hand gaan.

De schaal is binnen. Babangida, Blind, Melchiot, Refos, Benni en Arveladze (v.l.n.r.) dansen arm in arm met de trofee door de kleedkamer.

"We gaan voor de dubbel!", schreeuwt Ajax-trainer Morten Olsen de fans toe. Geen loze kreet van de Deen, want een paar weken na de landstitel verovert Ajax ook de Nederlandse beker ten koste van PSV.

Aangezien beide finalisten al zeker van een plaats in de Champions League, mogen Heerenveen en FC Twente in de troostfinale strijden om een plaats in het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars. In Zwolle wint Heerenveen met 3-1.

Ajax vernedert PSV in de bekerfinale: 5-0. Jari Litmanen is met drie treffers de grote man in het stadion van Feyenoord.

Een voetbalfeest wordt het echter niet. Integendeel, slechts 23.400 toeschouwers wonen de finale bij. Vooral de neutrale vakken in De Kuip vormen het decor van bikkelharde vechtpartijen tussen Ajax-, Feyenoord- en PSV-fans. De hooligans smijten met flessen en kuipstoeltjes. Eerder op de dag hebben ze elkaar in de Rotterdamse binnenstad op een spervuur aan bakstenen getrakteerd.

Burgemeester Bram Peper van de Maasstad had de aftrap nog wel uit veiligheidsoverwegingen laten vervroegen van zes naar drie uur. Voor de KNVB, die daarmee de live-uitzending van contractant SBS6 in het water zag vallen, voldoende reden om Rotterdam in de ban te doen. "Nooit meer interlands in De Kuip", aldus de voetbalbond.HET JAAR 1998

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni


Juli Augustus September Oktober November December

Sportjaar 1998

Spraakwater 1998

Overleden in 1998

© 1998 De Telegraaf-i / Dagblad De Telegraaf