" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">
3 januari 1997
Die unieke dag voor Nederland...

Van onze speciale verslaggevers

LEEUWARDEN, vrijdag - Bij het Fries Bureau voor Toerisme in Leeuwarden staat de telefoon geen seconde meer stil. Er bellen mensen die met de moed der wanhoop nog een slaapplaats zoeken, of het zijn juist Friezen die een bed in de aanbieding hebben. "Het is echt ongelooflijk. Duizenden mensen bieden aan een schaatser of toerist in huis te nemen. We verdelen dit in twee categorieën. Bij mensen die er geld voor vragen brengen we de toeschouwers onder. Gratis slaapplaatsen gaan naar de deelnemers", aldus voorlichtster Thea Mijnderts.

Maar ook eigen initiatief wordt vaak beloond. Veel mensen uit het land prikken zomaar een telefoonnummer in Friesland en vragen om een slaapplaats.

"Het is onvoorstelbaar wat voor vragen bij ons binnenkomen", gaat Mijnderts verder. "Hele voor de hand liggende, maar ook van mensen die wanhopig uit het buitenland bellen. Ik sprak net iemand die in Nieuw Zeeland op vakantie is en die niet eerder dan zaterdagmorgen terug kan zijn om de rit te schaatsen. Of wij even de voorinschrijving kunnen regelen. De betreffende persoon was helemaal in paniek omdat de kans bestond dat hij de Elfstedentocht niet zou kunnen rijden."

Mijnderts verwacht morgen zeker anderhalf miljoenen mensen in de provincie. "De kans bestaat zelfs dat er rond de twee miljoen komen, maar dat hoop ik niet. Het moet namelijk een gezellig festijn worden en de wegen en langs de kant van het ijs moet het niet te vol worden."

Uitzendbureau Unique heeft een speciale opdracht. Daar moet men personeel zoeken voor die ene dag. Die unieke dag voor Nederland. Zo is men bijvoorbeeld op zoek naar horeca-personeel voor het grote Elfstedentochtfeest in de Harmonie, de stadsschouwburg van Leeuwarden. Een feest dat vanmiddag begint en vervolgens 24 uur lang doordendert. Vele duizenden bezoekers worden daar verwacht.

"Maar personeel is niet zo moeilijk te vinden hoor", zegt Bianca van Overeem van Unique. "Het lijkt wel of iedereen die dag wil werken. Iedereen wil er een klein beetje bij horen." Zoals iedereen graag mee wil werken. geen bedrijf in Friesland dat gisteren ook maar dacht aan dichtgaan. Alles bleef lang open en is vanmorgen vroeg alweer opengegaan.

De gehele bevolking van Friesland staat achter Kroes en de zijnen. Men maakt zich op voor het feest van de eeuw. Want dat deze editie van de Tocht der Tochten al die anderen ruimschoots zal overtreffen, daar is iedereen zeker van.

"Het is op een zaterdag, iedereen heeft vrij. Iedereen komt dus naar Friesland. Het wordt groots", zegt T. Gaastra, die samen met zijn vrouw op zoek is naar zoveel mogelijk Elfsteden- souvenirs. "Want alles wat je nu pakken kan, moet je pakken. Deze tocht is nu al legendarisch."

In de straten van Leeuwarden is vrijwel niets te vinden wat niet met de schaatstocht te maken heeft. Iedere ondernemer probeert op zijn manier te profiteren van de aantrekkingskracht van het evenement. Boven winkels hangen spandoeken met 'Kroes bedankt' en in het centrum van de Friese hoofdstad wordt de laatste informatie over de Tocht der Tochten doorgegeven.

"Iedereen is er vol van", zegt Trijntje Seinstra. "Vooral de Friese bevolking heeft het direct over de tocht als de eerste vorst zich aandient. Jong en oud hoopt en bidt dat hij weer verreden zal worden en als het dan weer gebeurt gaat iedereen uit zijn dak. Friesland zal een dag lang in de schijnwerpers staan, want het maatschappelijke leven zal voor een dag hele- maal stil komen te liggen..."