" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">
4 januari 1997
Friese diva kent topdagen

Van onze speciale verslaggevers - LEEUWARDEN, zaterdag

Voor de Friese diva Anneke Douma zijn het topdagen. Zij is plotseling 'hot' geworden. Alle tv-stations slepen de volkszangeres voor de camera's om allerlei Friese liederen aan te horen. In de provincie was zij al wereldberoemd, maar nu op 52-jarige leeftijd beleeft zij een landelijke doorbraak.

"Het is wel jammer dat de typische Elfsteden-sfeer me door alle drukte wat ontgaat. Maar ja, ik moet er nu maar van profiteren", zegt Anneke breeduit lachend.

Na diverse optredens in allerlei programma's moest ze gisteravond naar het provinciehuis om het feestje van commissaris der koningin Loek Hermans op te luisteren, naar De Harmonie (voor SBS), naar een grote feesttent (voor RTL) en daarna verzorgde zij nog een show in haar pleisterplaats, het Oranje Hotel.

Dat zij nu een grote thuiswedstrijd speelt, vindt zij geweldig: "Ik ben helemaal in mijn element. In hart en nieren ben ik een Friezin en dus gek van de Elfstedentocht. Machtig dat hij weer wordt gehouden en dat ik er zo'n grote rol in mag spelen."