" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">
4 januari 1997
Libbe Kerstma levert startkaart in

IJLST, zaterdag

Veehouder Libbe Kerstma (63), een voormalige schaatscrack uit IJlst, schaatste gisteren 90 kilometer om zich voor te bereiden op de Elfstedentocht. Het werd een grote teleurstelling. "Ik kreeg veel last van mijn rug, zodat ik heb moeten besluiten niet meer te starten," zegt hij. "Ik zal mijn kaart inleveren, zodat iemand anders een plezier kan worden gedaan."

Libbe Kerstma startte in de barre tocht van 1963 als een van de favorieten, nadat hij kort achter elkaar de ronde van Sneek en de 100 kilometer lange marathon van Langweer had gewonnen. Maar al in de vroege ochtenduren sloeg het noodlot voor hem toe.

"Er viel iemand op mijn voeten," zegt de schaatsenrijder uit IJlst. "Daardoor werd ik als het ware uitgerekt, waarbij een van mijn ruggewervels verschoof. Ik heb er mijn leven lang last van gehouden en met het schaatsen van topwedstrijden was het gelijk gedaan."

Toch reed hij in 1985 en 1986 nog naar het felbegeerde Elfstedenkruisje. Hoewel Libbe vandaag niet meer aan de start staat, zal hij de Elfstedentocht op de voet volgen. "Eerst als de duizenden rijders door mijn woonplaats schaatsen en de wedstrijd natuurlijk via de televisie," zegt hij. "Net als 34 jaar geleden zal er door de wedstrijdrijders erg lang in het donker moeten worden gereden. Dat is een handicap, maar in elk geval is het ijs nu stukken beter dan toen. En aan de andere kant, vallen hoort ook bij de Elfstedentocht. Om te winnen moet je alles heel houden. Dat is ook een kunst. Ik hoop in elk geval dat het een prachtige dag wordt voor iedereen."