" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">
4 januari 1997
Uit liefde voor de tocht...

Van onze speciale verslaggevers - HARLINGEN, zaterdag

Met een enorme moker in zijn kolenschoppen staat Rinke de Vreeze in de haven van Harlingen te popelen om in actie te komen. Samen met nog een stuk of vier andere bomen van kerels is deze rasechte Fries al een paar uur in de weer om onder de Trambrug een drijfraam te verwijderen. Met een snijbrander, kettingzaag, koevoet en breekijzer worden de donkerbruine bielzen gesloopt. Als al het hout is verdwenen, is De Vreeze aan de beurt. Met een daverende dreun jaagt hij de laatste overgebleven ijzeren pin het ijs in.

"Ik heb toch vakantie", zegt de in een blauwe overall gehulde De Vreeze, die zichtbaar geniet van al de belangstelling op de brugleuning. "Ik doe dit werk uit liefde voor de tocht. De afgelopen dagen hebben wij bruggen gebouwd voor de EHBO-posten en voor het klunen. Hier onder de brug is de doortocht maar anderhalve meter breed. Door deze drijframen weg te halen, wordt de breedte van het parcours verdubbeld. In ieder geval is deze brug nu een stuk veiliger, al blijft het oppassen voor je hoofd. Negentig centimeter is niet echt veel om onderdoor te vliegen."

"Het was even druk de afgelopen dagen, maar nu is dat voorbij. Zaterdag ga ik lekker voor de tv zitten. Deze week had ik nog vakantie, maandag begint de vorstverlet. Heb ik eindelijk weer eens de tijd om zelf te gaan schaatsen."