" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">
4 januari 1997
De hooikoningin hartverwarmend

Van onze speciale verslaggevers - BOLSWARD, zaterdag

Waar afzien, ontberingen en bevroren snotpegels het beeld van de Elfstedentocht vormen, daar wacht in Bolsward een aangename verrassing voor de schaatsers. In de stempelpost van de achtste stad, Bolsward, wacht de charmante hooikoningin Miranda Greidanus op de natuurmensen op lange ijzers. Haar ingetogen glimlach zal menig bevroren hart ontdooien. 'Boalsert' zal zich op zijn best laten zien.

De 22-jarige Miranda verheugt zich op het Friese volksfeest. Een half jaar geleden, toen het hooi van de velden werd gehaald, vormde ze het middelpunt op het oogstfeest in Bolsward. Met rozijnen, rijst en vooral veel brandewijn houden de Friezen dan een eeuwenoude traditie in ere. Miranda Greidanus was het stralende zonnetje, een wonder van Moeder Natuur. Gekozen vanwege haar schoonheid en haar perfecte uitspraak van de Friese taal.

"Een heel jaar mag ik diverse representatieve taken uitvoeren", zegt ze spontaan met een fonkeling in haar ogen. "Bijna overal ben ik van de partij en op alle fronten ben ik inzetbaar. Ik geniet van dit werk en vind het leuk dat ik in de belangstelling sta."

Haar beroep is rij-instructrice in de autorijschool van haar ouders. Maar in deze bar koude dagen is ze blij wanneer de lessen er zo snel mogelijk opzitten. "Dan bind ik weer de schaatsen vast, want ik maak graag een fikse tocht. Schaatsen is onze volkssport. De sfeer op het ijs is onbeschrijfelijk. Daarom verheug ik me al op de Tocht. Op de stempelpost ben ik present wanneer het daar druk is. Dat hoort ook tot mijn taken, al ga ik daarna beslist een pilsje pakken en me in het feestgedruis storten."