" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">
3 januari 1997
Hans Wiegel rekent op heroische Friezen

Van onze speciale verslaggevers

LEEUWARDEN, vrijdag - Het moet een heroïsche tocht worden," zegt de voormalige commissaris der koningin van Friesland Hans Wiegel. Als 'provinciebestuurder' leidde hij in 1985 en 1986 de Elfstedentocht. "Ik hoop dat we morgen niet zo'n voorjaarstochtje hebben als elf jaar geleden," zegt de oud-commissaris. "Ik zeg het een diepvries-Fries na die ik vanochtend op het ijs sprak. Hij zei: 'Ik hoop op 18 graden vorst, windkracht tien en een paar mooie sneeuwbuien. Dan ben ik benieuwd of die Hollanders ook komen."

Bij de laatste Elfstedentocht ontstond de indruk dat de Hollanders niet meer zo welkom waren in Friesland. Wiegel spreekt dit tegen: "Wij zijn hartstikke gastvrij. Duizenden slaapplaatsen worden beschikbaar gesteld en in elke stad zal het een dolle boel zijn. Ik verwacht dat ook geen moeilijkheden: het is geen voetbalwedstrijd. Ik zou alleen willen zeggen: kijk niet te diep in het Beerenburg-glaasje."

Wiegel is er van overtuigd dat Friesland dezer dagen 'in het middelpunt van de wereldbelangstelling' zal staan. "We hebben de commercie niet nodig, want we zijn op de televisie vijftien uur aan een stuk in beeld. Als je dan niet beroemd wordt, weet ik het ook niet meer."

De laatste Elfstedentocht heeft de noordelijke provincie sowieso een grote naamsbekendheid opgeleverd. "Van deze tocht gaat een enorme uitstraling uit," zegt de voormalige commissaris.

Nee, zelf is hij niet zo'n schaatser. Maar natuurlijk heeft Wiegel wel een aantal tips voor de wedstrijdrijders: "Het gezicht goed met vaseline inwrijven, een paar stevige sokken en een neuswarmer. En een flesje Beerenburg in de binnenzak. Maar in Dokkum pas de eerste slok nemen want anders haal je de eindstreep in Leeuwarden niet."