" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">
6 januari 1997
Recordaantal Nederlanders aan buis gekluisterd

Van onze speciale verslaggevers

LEEUWARDEN, maandag - Ruim 9,2 miljoen mensen hebben tenminste een deel van de Elfstedentocht op tv bekeken. Dat komt neer op 65% van de Nederlandse bevolking. De ochtenduitzending, tot aan de finish van de wedstrijdrijders, werd bovendien met een 8,5 hoog gewaardeerd. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS.

De start om 5.30 uur werd al bekeken door ruim 2 miljoen landgenoten. Vanaf dat moment liep het aantal belangstellenden voor de tv-reportages over de Tocht der Tochten op. De winst van Henk Angenent werd gezien door maar liefst 6,7 miljoen kijkers, goed voor een kijkdichtheid van 48%.

Na zijn finish bleven nog altijd 4 miljoen kijkers 'hangen', 4,5 miljoen zagen de eerste vrouw over de streep komen. Ook andere programma's profiteerden van het succes van de NOS. Want de actualiteitenrubriek 2 Vandaag trok 3,4 miljoen kijkers, een record voor een dergelijk programma.

De waardering voor de marathon-uitzending was eveneens zeer hoog. Kreeg de ochtend een 8,5, in de avonduren met veel beelden van de toerrijders lag de gemiddelde waardering op 8,3.

Behalve de NOS present met liefst 70 camera's deden ook SBS6 en RTL4 uitvoerig verslag van de Tocht der Tochten.

Schaatsgek

Ook buitenlandse media hadden de weg naar Friesland gevonden. Op de Belgische en Duitse tv werd verslag gedaan van de Elfstedentocht, evenals op CNN. Ongeloof heerste er bij de buitenlandse tv-journalisten vooral over het feit dat zoveel supporters er zo'n bont feest van maakten in Friesland. "Dat uw land schaatsgek is wisten we, maar dit slaat alles", aldus een collega van de BRT.

NOS-regisseur Martijn Lindenberg kraaide het zaterdag bijna uit van plezier toen pal voor het oog van de camera een valpartij in de kopgroep van de Elfstedentocht plaatsvond. Het was een van de vele momenten waarop de routinier zijn ervaring wist te gebruiken voor mooie beelden. "Natuurlijk mede dank zij cameramensen en motorrijders die soms halsbrekende toeren uithalen voor de fraaie plaatjes," aldus Lindenberg.

Vlak vóór de finish op de Bonkevaart schepte een van de tv-motoren een roekeloze toeschouwer die tegen de uitdrukkelijke instructies van de politie en vrijwilligers in, toch het ijs was opgegaan. Achteraf bleek de schade slechts een aantal blauwe plekken te zijn.

Boze Friezen

Behalve over dit, ook op tv vertoonde, ongeval werd de centrale in Hilversum plat gebeld door boze Friezen. Zij zagen hun nationale driekleur als achtergrond bij centrale presentator Mart Smeets. Maar het dundoek hing op zijn kop. Een fout die pas aan het begin van de avond werd hersteld.

Lindenberg na de finish: "De laatste veertig kilometer waren saai. Maar gelukkig konden we nog sfeerbeelden tonen. Want die Elfstedentocht blijft natuurlijk ook een feest."

Het betekent voor Lindenberg, die eerder achter de regietafel zat bij de tochten van '85 en '86, zijn afscheid. "Het is mooi geweest. Het wordt tijd dat jongeren het maar eens gaan overnemen."