" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">
6 januari 1997
Kroes: pr-man van BV Nederland

Van onze speciale verslaggevers

LEEUWARDEN, maandag - De organisatie van de Elfstedentocht overweegt enkele ingrijpende maatregelen te nemen, om in de toekomst een volgende Tocht der Tochten nog beter te laten verlopen. Gedacht wordt bijvoorbeeld de (wedstrijd)schaatsers te voorzien van een chip in de veters, waardoor de rijders bij een controlepost door een elektronisch oog automatisch worden geregistreerd. Dat zegt Henk Kroes, voorzitter van de Vereniging de Friese Elf Steden.

Kroes: "Ondanks het geweldige succes van zaterdag, moeten we vooruit kijken. Het streven blijft om nog beter te worden. Zo zijn er enkele dingen gebeurd die niet hadden mogen plaatsvinden. Tijdens de volgende tocht mag dat niet meer gebeuren. We zijn enorm tevreden, maar ook realistisch."

Kroes doelt met zijn opmerking op het uitvallen van de computers tijdens de inschrijving, het tekort aan armbanden voor de Elfstedenrijders, waardoor 1300 personen wel legaal meereden, maar zo niet te herkennen waren. Maar wat Kroes vooral erg vervelend vond, was de diskwalificatie van Piet Kleine.

Over de mogelijke vernieuwingen die op stapel staan, is Kroes dan ook duidelijk: "Als je de mogelijkheden hebt, moet je er gebruik van maken. We hebben al geëxperimenteerd met elektronische ogen en dergelijke. Maar of, en zo ja, hoe we dat in de toekomst gaan gebruiken, moeten we met het bestuur overleggen. Maar het blijft natuurlijk enorm triest dat een man als Kleine gediskwalificeerd moet worden, omdat hij een stempel mist. Maar ja, het zijn regels."

Volgens de voorzitter heeft de 200 kilometer lange schaatstocht absoluut zijn plafond bereikt. "Met name in het aantal rijders. We moesten snel achter elkaar starten, maar de praktijk wijst uit dat je met 16.000 deelnemers met veel pijn en moeite iedereen de gelegenheid kan geven de tocht uit te rijden. We kunnen het deelnemersveld niet uitbreiden."

Ook wat betreft de bezoekersaantallen zit de Elfstedentocht wel aan zijn maximum. In Friesland kon er geen muis meer bij, maar volgens de politie heeft dit niet geleid tot extreme negatieve uitspattingen. Al met al was Kroes zaterdagavond een meer dan tevreden mens. Talloze mensen kwamen hem persoonlijk de hand schudden om hem te bedanken voor het organiseren van 'de dag van hun leven'. "Het is een ongelooflijk feest geworden," zegt Kroes. "Een feest dat qua sfeer en organisatie alles heeft overtroffen. Het publiek was geweldig, echt fantastisch. In die kou en dan zo te keer gaan, dat is een topprestatie."

Kroes laat zich tenslotte achterover in zijn stoel vallen. "Wat zal ik lekker slapen vannacht," zegt hij. En hij heeft het verdiend, want samen met zijn mede-bestuurders is hij er in geslaagd om in 36 uur tijd een organisatie op poten te zetten die goed genoeg is om dit voor de wereld unieke evenement in goede banen te leiden. Kroes was een dag lang de pr-man van BV Nederland.