" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">
4 januari 1997
Elfstedentocht is hitgevoelig

LEEUWARDEN, zaterdag

Een Elfsteden-songfestival. Het lijkt nog slechts een kwestie van tijd voordat ook dit 'sil heve'.

Talloze artiesten namelijk hebben hun kans gegrepen en in allerijl een lied gecomponeerd dat gaat over de tocht der tochten en over Friesland.

Het heeft zelfs geresulteerd in een heuse verzamel-cd. De vijftien Elfstedentocht hits, met daarop aanstaande toppers als de Bonkevaart van Anneke Douma, Fluitend over het ijs van Jan Ykema, Bjuterbaarlik Barren van de Friese Doorlopers en Fryslan Boppe van Fokko met de bordjes.

En in de Nederlandse popgeschiedenis zal het niet eerder voorgekomen zijn dat een cd zo snel was uitverkocht. In heel Friesland is niet één Elfstedenschijfje meer te krijgen. ,,Ongelooflijk. Ze vliegen de deur uit. We hebben er nog eentje, maar die is besteld door een kroeg", vertelt de verkoper van Free Recordshop in Leeuwarden.

Nico's records is verantwoordelijk voor de distributie van de CD. "We hadden er duizenden laten drukken, maar die zijn allemaal al weg", zegt Nico Silvius. "We hebben er net nog even snel vijfduizend bij laten maken, maar ik hoor net dat ook die zijn uitverkocht. Dat het een succes zou worden hadden we verwacht, maar dit kon niemand voorzien."

Bonke, Bonke, Bonkefaert ast it net hellest hindert neat en fan je hopfaldere en hopfaldera sa kom ik wol oan Starum ta. Gevleugelde Friese woorden die straks wellicht door heel Nederland worden meegezongen. Het is een fragment van de hit Bonkevaart van Anneke Douma. Douma (52) is de koningin is de van het Friese lied. Jaren geleden reeds zei zij de Nederlandse taal vaarwel en is zij alleen nog maar in het Fries gaan zingen. Razend populair is zij daardoor in de provincie en met haar nummer heeft zij gescoord, want de singel cd vloog de schappen uit. "Eerlijk gezegd had ik de tekst al vorig jaar geschreven , maar toen ging de tocht niet door. Nu is het dus toch een groot succes geworden", aldus Douma.