" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">
6 januari 1997
Opinie: Column door Charles Taylor

Warm gevoel

LEEUWARDEN, maandag - Op koude winterse ijs-dagen ontluikt in ons land traditiegetrouw de saamhorigheid en worden mensen weer gewoon mensen. Met hun gedeelde vreugde, geluk, verdriet en pijn. Prachtig om ertussen en erbij te zijn. Prachtig om naar te kijken.

WE doen dat met zijn allen, zoals uit de vorstelijke kijkcijfers van dit onvergetelijke Elfsteden-weekeinde wel bleek.

En WE hebben zowel van het kleurrijke (NOS-)beeld als de vrolijke en soms bikkelharde werkelijkheid waanzinnig genoten.

Er was op die gedenkwaardige en historische 4e dag van dit jaar ook alle reden toe. Henk Kroes en zijn bestuursleden van de Vereniging de Friesche Elf Steden hadden, met dank aan al die fantastische vrijwilligers, voor een bijna perfecte organisatie gezorgd, nadat hij al eerder op het juiste moment de juiste beslissing It Sil Heve, had genomen. Ongebreidelde gastvrijheid in het heerlijk bevroren Friese land werd meteen daarop ieders deel en het respect en de sportiviteit vierden hoogtij op het podium van die typische Friese levenskunst.

De 15e Elfstedentocht werd daarmee een groot eerbetoon aan de sport en meer nog aan alle deelnemers. Alleen de diskwalificatie van Piet Kleine in de wedstrijdtocht was een minpuntje omdat in dit geval niet naar de regels maar vòlgens de regels werd gehandeld, ook toen al snel duidelijk was dat Kleine aan het mislopen van zijn stempel nauwelijks schuld had en er ook geen enkel voordeel aan had over gehouden. Zijn uitschakeling ná afloop van de Tocht der Tochten deed dan ook geen recht aan deze grote sportman en sympathieke postbesteller. Zo ook was het dramatische overlijden van een toertocht-rijder, door een hartstilstand, een punt dat bezinning vroeg èn kreeg. Maar in dit soort zware en hectische mega-evenementen, zijn dergelijke ernstige voorvallen onvermijdelijk.

Wat krachtig overeind bleef was het unieke Friese schaatsfeest waaraan miljoenen zich terecht konden laven. Deze editie van de Elfstedentocht werd daarom een grandioos en bijzonder smakelijk succes. Een onvergetelijke mijlpaal die een weldadig en bijzonder warm gevoel achterliet. Voor altijd gekrast in de herinnering.