" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">
4 januari 1997
Indrukwekkend afscheid Andries Westerbaan

Van onze speciale verslaggevers - GOUTUM, zaterdag

Andries Westerbaan mocht de vijftiende Elfstedentocht net niet beleven. Juist voor de aanvang van de vergadering op oudejaarsdag overleed deze noeste werker achter de schermen plotseling. Gistermiddag om vier uur vond de crematie-plechtigheid in Goutum plaats.

Het Elfstedenbestuur staakte voor een moment alle hectische voorbereidingen op de tocht om hun zeer dierbare collega, het langst zittend lid, te herdenken. Aangeslagen togen zij naar het crematorium. De dood van de 59-jarige Westerbaan drukte een stempel op hun werkzaamheden, die ook op verzoek van de familie gewoon moesten doorgaan.

De belangstelling voor de plechtigheid was enorm. Westerbaan, aannemer in de Friese hoofdstad, was een aimabel, nuchter mens, zeer geliefd in Friesland en in het maatschappelijk leven was hij met veel bestuursfuncties toegewijd. In de Elfstedenvereniging was hij belast met het materieel, logistiek en de wedstrijdjury.

"Andries bleef altijd op de achtergrond. Als de camera's kwamen, ging hij naar huis, maar intussen had hij dan wel veel en belangrijk werk verricht. Hij was ook heel daadkrachtig. In 1985 was het Andries die erop aandrong om na 22 jaar weer een tocht te organiseren, omdat zijn voorgevoel hem vertelde dat het kon", zei vriend en collega Anton de Jong over hem. Ook Henk Kroes nam afscheid van Andries Westerbaan. Hij besloot zijn indrukwekkende rede met: ,,Andries, je had er bij moeten zijn."