" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">
3 januari 1997
Geen scheve schaats voor politicus Reitsma

door Sjuul Paradijs

EMMELOORD, vrijdag - Met tachtig kilometer in de benen ploft Tweede-Kamerlid Jacob Reitsma in een luie stoel in zijn huis in Emmeloord. De schaatsen zijn voor even uit na een tocht over de plassen in West-Overijssel. De 51-jarige CDA'er wil dezer dagen even helemaal niets meer met de politiek te maken hebben. De politieke stukken zijn voor een paar dagen in een diepe la verdwenen. Alles staat in het teken van de schaatskaart van Friesland, de schaatskleding, het voedsel en...het elfstedenkruisje.

"De politiek heb ik helemaal uit mijn hoofd gezet, alles draait nu alleen nog maar om de Elfstedentocht." Jacob Reitsma, woordvoerder verkeerszaken in de Tweede Kamer voor het CDA, schaatst morgen maar liefst voor de vijfde keer in zijn leven de Elfstedentocht.

"Ik schaats hem altijd samen met mijn twee broers, Siebren en Jelle. Twee keer officieel en twee keer illegaal. Tjonge, tjonge, wat is dit weer mooi. Muts op je kop en rijden, genieten, ontspannen. Het wordt een prachtige dag."

Reitsma is al sinds 1963 lid van de Vereniging De Friesche Elf Steden. "Ik start morgen dan ook in de tweede groep," zegt de CDA'er vol trots. "Het wordt een zware tocht. Vooral de laatste uren kunnen met deze kou wel eens bitter tegenvallen. En ook in het begin moet je goed uitkijken in het donker. Voor je het weet heb je een scheve schaats."

Een andere echte Fries in het CDA, fractievoorzitter Enneus Heerma, zal de schaatstocht niet op de ijzers meemaken. Hoewel de Friese boerenzoon op het ijs redelijk uit de voeten kan, heeft hij volgens Reitsma toch niet voldoende talent om de Tocht der Tochten uit te rijden. Vorig jaar draaide Heerma samen met Reitsma een paar rondjes op de Hofvijver. "Enneus komt misschien net iets te kort voor deze tocht", aldus Reitsma.

Actieve sportbeoefening en de Haagse politiek gaan nauwelijks samen. "De politiek in Den Haag vergt zo veel tijd dat je echt na een uurtje in je agenda moet zoeken om te trainen. Dat is best moeilijk. Gelukkig ging het vriezen toen de kerstvakantie begon. Maar het is zo prachtig wat je ervoor terugkrijgt. Het is de dag van je leven, het rijden van een Elfstedentocht. Je zoekt de spanning in de sport en het is nog gezellig ook."

Een ander Tweede-Kamerlid, Jan Rijpstra van de VVD, was dit jaar onfortuinlijk bij de loting. Rijpstra sipjes: "Vorig jaar was ik ingeloot, nu viste ik achter het net. Ik zag het al toen ik de witte kaart uit de brievenbus haalde. Nu gaat de tocht eindelijk door en sta ik er naast. Ik was er klaar voor geweest, maar ik wens mijn collega Jacob Reitsma alle succes toe."

Reitma durft nog geen voorspelling te wagen wie de grootste kans heeft op de eindzege. "Ik denk dat er wel twintig favorieten zijn. Maar ik hou het voorlopig toch op de broer van Evert van Benthem, Henk van Benthem. Die heeft hartstikke goeie benen en is rap. Maar het is een loterij, hoor. Ik ga hem in ieder geval uitrijden."