" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">
6 januari 1997
De nieuwe nummer 13

Van onze speciale verslaggevers

LEEUWARDEN, maandag - In de duisternis van Sneek werd het hem voor het eerst duidelijk welk legendarisch nummer hij langs elf Friese steden droeg. Rinke de Jong (34), timmerman te Zwaag en de man die de '13' overnam van Evert van Benthem. Twee Elfstedentochten won de kaasboer uit Sint Jansklooster met het ongeluksgetal op z'n lijf. De Jong, een ambitieuze jongen uit de kop van Noord-Holland en bezig aan z'n debuutjaar bij de A-rijders, merkte al vroeg op de dag hoe bekend dat startnummer is.

"Ik ging onderuit op de eerste kluunplek van de dag en hoorde onmiddellijk: Opstaan, Evert! 't Was nog hartstikke donker, maar toch sprong dat nummer kennelijk al in het oog." Later, bij daglicht, riep het volk regelmatig gekscherend 'Hup Van Benthem' naar hem. Driekwartier na winnaar Angenent kwam hij als 37e over de eindstreep. Zeker niet slecht voor een nieuwkomer. Vooral niet, omdat De Jong dit seizoen uitgerekend toen het lekker begon te vriezen moest boeten voor te noeste trainingsarbeid. "Ik wil kennelijk te graag. Moet nog leren om me een beetje in te houden."

Toen Van Benthem twee keer als snelste langs de Friese elf steden gleed, reed Rinke de Jong heel ver achter hem, als toerrijder en verdienstelijk keeper van Dindua uit Enkhuizen. Beviel hem zo goed, dat hij schaatser werd. Een Noord-Hollander, met heldere ambities: eerst het nummer van Evert, dan de benen.