" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">
4 januari 1997
Koss en Karlstad in toertocht

Van onze speciale verslaggevers - LEEUWARDEN, zaterdag

De Noorse schaatskanonnen Johann-Olav Koss en Geir Karlstad starten vandaag in de toertocht van de vijftiende Elfstedentocht. Koss, winnaar van olympisch goud tijdens de 1500 meter van Albertville en de 1500, 5000 en 10.000 meter in Lillehammer, en Karlstad, winnaar van een gouden medaille op de vijf kilometer tijdens de Winterspelen van Albertville, reisden gisteren halsoverkop vanuit Oslo naar Leeuwarden.

"Het rijden van de Elfstedentocht is de grootste droom van iedere schaatser. Toen wij hoorden dat we op uitnodiging mochten starten, hebben we geen seconde getwijfeld", aldus Koss.

"Ik heb geen flauw benul wat ons te wachten staat", vulde Karlstad hem aan. "Maar ik heb begrepen dat tweehonderd kilometer een heel eind is. Nee, ik heb nog nooit zo'n lange tocht geschaatst. Mijn record staat op 42 kilometer, jaren geleden in Noorwegen. En toen was ik nog goed getraind bovendien. Ik heb de laatste jaren mijn conditie niet echt bijgehouden. Mijn rug zal me zondagmorgen dus ook wel behoorlijk gaan opspelen. Maar ja, ik heb het er graag voor over."

Hun oud-collega Bart Veldkamp verschijnt vanmorgen bij de A-rijders aan de start. De voor België rijdende Hagenaar, die donderdagavond vanuit Davos terugkeerde naar Nederland, kan tijdens de Tocht der Tochten rekenen op de steun van het machtige Klerk's-collectief. Veldkamp kwam met ploegleider Frans Overdevest overeen dat hij tijdens de tocht zal worden bevoorraad door de verzorgers van de sterkste formatie van het marathon-peloton.

In 1985 volbracht Veldkamp de Elfstedentocht als toerrijder, na twaalf uur schaatsen, klunen en dringen. Nu hoopt hij vijf uur eerder binnen te zijn. "Het wordt een loterij. Het kan best dat iemand wint van wie nog nooit iemand heeft gehoord. Maar ik ben wedstrijdrijder, ik ga ervoor."

Een gouden roeier beproeft vandaag ook zijn geluk op de schaats. Diederik Simon van de Holland Acht start om half elf in één van de laatste groepen voor de vijftiende Elfstedentocht. "Ik heb geluk gehad bij de loting", zei de 27-jarige Amsterdammer vrijdagmiddag in Leeuwarden. "Als een van de 14.000 potentiële leden van de vereniging de Friesche Elf Steden ben ik zes keer uitgeloot voor de 4000 plaatsen. Nu de Elfstedentocht doorgaat, mag ik gelijk deelnemen."