6 januari 1997
Koss en Karlstad kijken ogen uit

Van onze speciale verslaggevers

LEEUWARDEN, maandag - Ze meenden tijdens de Europese en wereldkampioenschappen schaatsen in Thialf al eerder een aantal zotte Nederlanders te hebben gezien, maar de honderdduizenden die hen tijdens de Elfstedentocht aanmoedigden, sloegen alles. Geir Karlstad en Johann Olav Koss, tezamen goed voor vijf maal olympisch goud, keken ruim tien uur lang hun ogen uit. "Dit is onvoorstelbaar", stamelde het tweetal voorbij de finish. "Nederland op z'n best."

Hij was er ook bij.

Al sinds 1992 aasde het duo op deelname aan de Tocht der Tochten. De sterke verhalen die ze hoorden, maakten ook bij de twee Noren een serieuze vorm van Elfstedenkoorts wakker. Karlstad en Koss aarzelden dan ook geen seconde toen KNSB-sponsor Aegon hen donderdagavond uitnodigde mee te doen. Dat Koss in 1996 slechts anderhalve kilometer had geschaatst op het kunstijs van Valle Hovin en Karlstad zijn schaatsen vorig jaar geen enkele maal onder bond, vormde geen belemmering de rit uit te rijden. Karlstad: "Afstappen? Nee, dat is geen moment in ons opgekomen. In zo'n ambiance merk je nauwelijks dat je vermoeid raakt. We hebben allebei last van onze rug, maar dat gaat wel over."

Koss zou Koss niet zijn geweest wanneer hij de gelegenheid niet te baat had genomen aandacht te vragen voor zijn werk bij Unicef. De schaatsen waarop het tweetal de Elfstedentocht heeft gereden, worden binnenkort tijdens een veiling bij opbod verkocht.

Voorbij de streep bleken de twee Scandinaviërs overigens uitstekend op de hoogte van de zeden en gewoonten die bij de Tocht der Tochten horen, toen hen gevraagd werd of ze nog een wens hadden. "Twee koude Beerenburg, graag."