" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">
3 januari 1997
Overzicht kanshebbers

door Bert Schaap

Erik Hulzebosch (26)
Favoriet bij uitstek. Deze keiharde man uit Gramsbergen is een pure natuurijsspecialist. Vorige week won Hulzebosch de Holland-Venetiëtocht in de sprint. Overige belangrijke overwinningen: Nederlands kampioen natuurijs in 1990 (Plansee) en 1993 in Maasland, winnaar Alternatieve Elfstedentocht 1994, vorig jaar winnaar van Veluwemeertocht en Amstelmeer-marathon.

Henk van Benthem (28)
De kleine veehouder uit Ens droomt er al jaren van om zijn oudere broer Evert op te volgen. De oud-winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht in Finland kan op natuurijs uitstekend uit de voeten, maar zit te springen om die ene, grote overwinning waarmee hij definitief uit de schaduw van broer Evert treedt.

Bert Verduin (32)
Verkeert in absolute topvorm, hetgeen hij afgelopen maandag op het NK in Ankeveen bewees door 80 kilometer in de aanval te gaan. De Heemskerkse tuinder won in 1993 het open NK op de Plansee en de AGM-marathon. Ook Eernewoude en de USA-marathon staan op zijn erelijst. Nadat bekend werd dat de Elfstedentocht zaterdag wordt verreden, verliet Verduin gistermorgen de Westland-marathon om zijn benen zo veel mogelijk rust te geven. De kersverse Nederlands kampioen hoopt dat de Tocht der Tochten voor hem niet te vroeg komt.

Yep Kramer (39)
Hoewel hij sinds het NK op natuurijs ten gevolge van een val met een paar gekneusde ribben rondloopt, is Yep Kramer misschien wel de grootste favoriet. Geroutineerd, geslepen en tactisch ijzersterk is de Nederlands kampioen natuurijs ('95) een voornaam kandidaat om Evert van Benthem op te volgen. Op zijn erelijst staan de Holland-Venetiëtocht, Eernewoude en de Noordwesthoekrit.

Jan-Eise Kromkamp (41)
De rechercheur uit Wolvega was vorig jaar al helemaal klaar voor de Elfstedentocht, die op het allerlaatste moment niet doorging. Als oud-winnaar van de Rottemerentocht over 200 km ('91) heeft Kromkamp bewezen deze monsterafstand aan te kunnen. Vorig jaar schitterde hij in de Ronde van Loosdrecht en was hij bij de andere klassiekers veelvuldig voorin te vinden.