" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">
3 januari 1997
Wel heel bijzondere deelnemer...

Amsterdam, vrijdag - Een bijkans blinde, een schaatser die net een open hartoperatie heeft ondergaan en een 74-jarige. Het Elfstedenbestuur heeft in de loop der jaren vreemde fanatiekelingen ingeschreven.

Bonne Looienga uit Sneek behoort in 1985 tot de wel zeer bijzondere deelnemers. Hij is bijna blind. Het gezichtsvermogen van de man uit de Waterpoortstad is niet meer dan vijf procent. Hij kan slechts schimmen ontwaren.

Geen probleem voor een rondje van 200 kilometer op de ijzers. Bonne is ,,wend op 'e taast te riden'', ofwel op het gevoel. Daarom heeft hij minder last van het rijden in donker dan andere deelnemers. Kwart over tien 's avonds komt Looienga over de eindstreep. Bloemen van onder anderen staatssecretaris Van der Reijden (Sport) zijn zijn deel.

Frits Philipsen uit Medemblik is ook een geval apart. Drie jaar voor de aflevering 1985 ondergaat hij als 45-jarige met een veertiental anderen in Genéve een open hartoperatie. Niet iedereen overleeft de ingreep. Frits wel. Er kom zelfs een verkeersongeval bovenop als hij met 140 de vangrail schampt, gewond raakt en de WAO in moet.

Philipsen staat in 1985 doodleuk om negen uur 's ochtends aan de Elfstedenstart om even na half twaalf over de meet van de Bonkevaart te gaan. Wel een beetje last van zijn linkerbeen dat blokkeerde. Daar was een ader uitgehaald voor de omleiding bij de hartoperatie. Philipsen bedwingt de elf steden in 1986 voor de tweede maal.

Ander fenomeen in 1985 is Rein de Boer uit Bolsward. Hij stapt op 21 februari met zijn 74 jaar als oudste deelnemer het ijs op. De Boer maakt het karwei af in veertien uur, ondanks een kapotte schaats.