Kok: Eigen rol voor staatshoofd

Volgens premier Kok is er niets mis met de bemoeienis die koningin Beatrix heeft met de Troonrede. "Het staatshoofd is volgens de grondwet lid van de regering en heeft meer dan een symboolfunctie. Ze spreekt de rede bovendien zelf uit", aldus de premier.

De betrokkenheid van de Koningin met de rede betreft volgens hem de vormgeving, de redactie, het evenwicht en de samenhang ervan. "De invloed van het staatshoofd speelt zich af binnen het kader van wat de departementen aan stukken hebben ingebracht en van de politieke keuzes van de ministers. Dat betekent echter niet dat er geen enkel speelveld is."

Kok wees er op dat bij de grondwetsherziening begin jaren tachtig uitdrukkelijk gekozen is voor een eigen rol van het staatshoofd met eigen rechten. "Ze kan aan de ministers vragen stellen en adviezen geven." De premier heeft geen enkele angst dat dit leidt tot enige ongewenste en ongecontroleerde macht van het staatshoofd. De ministers zijn immers voor het beleid volledig verantwoordelijk naar het parlement toe.