Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife
18 september 2001

Wel geld maar geen dokters

Van onze verslaggevers

Minister Borst (Volksgezondheid) heeft voor het jaar 2002 opnieuw honderden miljoenen guldens extra gekregen om de aanhoudende problemen in de zorgsector op te lossen. De wachtlijsten en personeelstekorten teisteren de ziekenhuizen, bejaardenoorden en gehandicapteninstellingen.

De belangrijkste taken van Borst en haar staatssecretaris Vliegenthart zijn een nieuwe aanval op deze ellenlange wachtlijsten. Hiervoor is volgend jaar 456 miljoen euro (ruim ƒ1 miljard) beschikbaar. De geldkraan is de afgelopen jaren flink opengedraaid. De D66-minister meldde niet zonder trots dat de totale extra uitgaven in 2002 ten opzichte van het aantreden van Paars-II in 1998 met maar liefst 9,1 miljard euro (ƒ20 miljard) zijn toegenomen.

Al die miljarden zijn nog steeds niet voldoende gebleken om de wachtlijsten op te lossen. Meer geld leidt tot een steeds grotere vraag. De "verborgen vraag", zoals Borst het noemt. "Ineens melden zich mensen voor de wachtlijst die eerder geen zin hadden om erop te gaan staan, omdat ze dachten dat ze toch nooit aan de beurt zouden komen."

Zo zijn er vorig jaar tienduizenden knie-, heup- en staaroperaties uitgevoerd, maar bleef de wachtlijst voor deze ingrepen nagenoeg gelijk. Om nog meer operaties te kunnen uitvoeren moeten eerst de personeelsproblemen worden opgelost. Het dreigende nijpende tekort aan huisartsen, tandartsen en verloskundigen, wordt voorkomen door de opleidingen voor deze beroepen fors uit te breiden.

Toch is minister Borst niet pessimistisch over de werving van zorgpersoneel. Vorig jaar kwamen er ruim 25.000 banen bij, waardoor de miljoenste werknemer in de zorg werd verwelkomd. Vooral de regionale campagnes voor het werven van verpleegkundigen pakken goed uit. Het aantal banen in de zorg steeg sinds 1995 met 17%, dat is 3% meer dan de landelijke groei.

Wel is het zaak dat het werk aantrekkelijker wordt gemaakt. Voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de zorgsector wordt volgend jaar een bedrag van 450 miljoen euro (bijna ƒ1 miljard) ingezet. Het gaat hier om vermindering van de werkdruk, het aanpakken van ziekteverzuim en loopbaanbegeleiding. De huisartsen krijgen er 180 miljoen euro (bijna ƒ397 miljoen) bij voor de praktijkkosten en weekend- en avonddiensten.

Terug naar Begroting 2002


© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.