&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Terug

Miljarden voor wachttijden zorg

DEN HAAG - De schreeuw om extra geld van ziekenhuizen en artsen is in 2001 wat betreft minister Borst (Volksgezondheid) definitief voorbij.

Met het gigantische bedrag van ƒ3,3 miljard moet de zorgsector uit het verdomhoekje kunnen komen en kunnen de wachttijden volgens de D66-bewindsvrouw fors worden verkort.

"Aan het geld zal het niet liggen. We kunnen patiënten weer perspectief bieden en moeten daarom een nieuw elan zichtbaar maken", aldus minister Borst. Tot groot genoegen van de minister is met de ziekenhuizen, artsen en specialisten afgesproken dat er gezamenlijk zal worden gewerkt aan een nieuw imago.

Voor de ziekenhuizen is voor volgend jaar een bedrag van ƒ900 miljoen beschikbaar, ƒ300 miljoen minder dan ze hadden gevraagd. Meer dan de helft zal worden besteed aan het terugdringen van de wachttijden door meer personeel, uitbreiding van de capaciteit en meer operaties. Een belangrijk deel is bestemd voor het terugdringen van de hoge werkdruk van het zorgpersoneel.

Voor de wachtlijsten in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg is er bijna ƒ800 miljoen. Staatssecretaris Vliegenthart hoopt dat de groei van het aantal studenten voor verpleegopleidingen nog verder zal toenemen. Verder meent de PvdA-bewindsvrouw dat instellingen wat flexibeler moeten omgaan met de arbeidscontracten. Veel mensen werken in deeltijd en zouden door ietsje langer te werken meer mensen kunnen helpen. "Als alle alfahulpen er één klant bijnemen, zijn de wachtlijsten voor huishoudelijke hulp meteen verdwenen", aldus Vliegenthart.

Borst heeft voor geneesmiddelen, de nog steeds groeiende kostenpost, een bedrag van ƒ1,2 miljard extra beschikbaar. Nederlanders gaven in 1998 gemiddeld ƒ421 uit aan medicijnen in openbare apotheken. Het kabinet heeft de verwachte stijging van de geneesmiddelenkosten inmiddels naar boven bijgesteld tot 11%. De uitgaven voor nieuwe medicijnen zijn sterker gestegen dan verwacht.

Borst wil nog steeds iets doen aan het buitensporige gebruik van maagzuurremmers en cholesterolverlagers. Hieraan werd in 1999 respectievelijk ƒ632 miljoen en ƒ448 miljoen uitgegeven. Vanaf 2002 moet hierop fors worden bezuinigd.

Terug

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl