&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Terug

Kok tornt niet aan positie staatshoofd

DEN HAAG - Premier Kok voelt niets voor het beperken van de staatsrechtelijke rol van koningin Beatrix of haar opvolgers.

In de gisteren verschenen notitie over het koningschap, die de premier op verzoek van de Tweede Kamer heeft geschreven, laat Kok geen spaan heel van de ideeën van D66-leider Thom de Graaf, die eerder dit jaar voor een beperking van de macht van de Koningin pleitte.

De opvattingen van de premier zijn niet echt verrassend, omdat Kok eerder dit jaar ook al aangaf niets in de plannen van De Graaf te zien. Ook PvdA, VVD en CDA willen niet aan de positie van het staatshoofd tornen.

De D66-leider reageerde gisteren negatief op de brief van Kok. "De notitie is teleurstellend, omdat zonder enige onderbouwing de huidige status-quo zalig wordt verklaard. Daarmee gaat het kabinet voorbij aan maatschappelijke ontwikkelingen", stelt De Graaf.

Volgens de premier is er geen enkele aanleiding om de staatsrechtelijke positie van de 'koning' te verzwakken door deze bijvoorbeeld het lidmaatschap van de regering of het voorzitterschap van de Raad van State te ontnemen. De huidige rol van Beatrix heeft volgens Kok ook brede instemming bij het Nederlandse volk.

In zijn met koningin Beatrix doorgesproken notitie over het koningschap geeft Kok haarfijn aan waarom hij vindt dat er daarom niets moet veranderen. Zo heeft het lidmaatschap van de regering volgens Kok een duidelijk positieve waarde en betekenis voor bestuur en samenleving. "Dit dient dus behouden te blijven."

De premier biedt de Kamer in zijn koningschapsnota wel enige ruimte over de rol van de koning bij kabinetsformaties. "De nieuw gekozen Kamer staat in het proces van de kabinetsformatie centraal en kan ook nu al zelf bepalen hoever die rol rijkt", aldus Kok.

Kok benadrukte in een toelichting verder dat hij wel degelijk streeft naar een modernisering rondom het Koningshuis en de wijze waarmee wordt omgegaan met de ministeriële verantwoordelijkheid.

Die uit zich volgens hem onder meer in het eerder verstrekken van informatie en minder terughoudend te zijn bij publieke optredens van het staatshoofd nu de media daar steeds meer om vraagt. "We moeten niet al te benauwd doen als ergens een microfoon openstaat", aldus Kok, die wel vindt dat vervolgens niet elk woord van het staatshoofd op een goudschaaltje moet worden gewogen.

Terug

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl