&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Terug

Kabinet houdt geld over

DEN HAAG - Het kabinet-Kok heeft gisteren tijdens een stralende Prinsjesdag voor volgend jaar een Miljoenennota met een dikke gouden rand gepresenteerd.

In de paarse droombegroting, waarin voor de laatste keer met guldens wordt gerekend, houdt het kabinet voor het eerst in vijftig jaar weer geld over.

De op volle toeren draaiende Nederlandse economie zorgt voor miljarden aan extra uitgaven aan vooral onderwijs en de gezondheidszorg en voor een koopkrachtexplosie voor nagenoeg alle burgers.

Meer wensen
Desondanks dringt de Tweede Kamer er vandaag bij het kabinet op aan er nog een schepje bovenop te doen in de zorg en het onderwijs. VVD, PvdA en CDA willen ook de pijn van de automobilist verzachten door de wegenbelasting te verlagen.

Ook zal de coalitie deze week om meer geld voor gezinnen met kinderen vragen. Verder willen de paarse fracties een aantal bezuinigingen op cultuur ongedaan maken en extra geld voor de natuur rondom de steden en het hsl-viaduct over de A4.

Met name door de enorme lastenverlichting van ruim 6,6 miljard gulden die aan het nieuwe belastingstelsel is verbonden, gaan vrijwel alle Nederlanders er volgend jaar met forse sprongen op vooruit. De in decennia niet vertoonde fraaie inkomensverbeteringen bedragen ten minste 3 à 4% en kunnen voor bepaalde groepen zelfs tot ruim 7% oplopen.

Extra uitgaven
Ook heeft minister Zalm (Financiën) veel meer geld voor extra uitgaven beschikbaar dan eerder gepland. In 2001 wordt daardoor nog eens maar liefst 8 miljard gulden meer besteed aan vooral gezondheidszorg en onderwijs dan de ruim 7 miljard gulden die reeds aan extra uitgaven was beloofd.

De paarse partijen PvdA, VVD en D66 zijn grotendeels in hun nopjes met de fraaie financiële cijfers van Zalm. De oppositie uit echter felle kritiek op het kabinetsbeleid in de zorg en het onderwijs. CDA, GroenLinks en de SP zijn woedend over de in hun ogen nog steeds te kleine bedragen die het kabinet hier voor uittrekt en eisen miljarden extra om de wachtlijsten aan te pakken.

Oppositieleider De Hoop Scheffer (CDA) richt zijn pijlen op minister Borst (Zorg): "Mevrouw Borst is al zes jaar bezig en heeft al miljarden extra gekregen, maar inmiddels gaan de mensen met geld naar het buitenland om geopereerd te worden."

Ruimte
Premier Kok gaf gisteren aan deze week goed naar de wensen van de Tweede Kamer te zullen luisteren. "Er is zowel aan de kant van de uitgaven als voor lastenverlichting nog wel wat ruimte, maar de Kamer moet wel met afgewogen plannen komen. Het is geen kwestie van er is een pot geld en deel maar uit."

De minister-president benadrukte dat het kabinet echt heel veel extra voor onderwijs en zorg doet en dat vooral het gebrek aan goed personeel voor een moeilijk op te lossen probleem zorgt. "Het zou echt een mirakel zijn als we dat voor 2002 zouden kunnen oplossen."

Ondanks de forse extra uitgaven en de eventuele extra's die daar deze week door de Kamer aan worden toegevoegd kan minister Zalm een fraai begrotingsoverschot van circa 0,7% in zijn Miljoenennota laten zien. Daardoor lijkt definitief een einde te zijn gekomen aan een periode van tientallen jaren met te hoge uitgaven en begrotingstekorten.

De sterke economische groei zorgt daarnaast voor enorme extra belastinginkomsten waardoor het kabinet in een keer maar liefst ruim 21 miljard gulden kan aflossen op de staatsschuld. Deze neemt daardoor niet alleen als percentage van het nationaal inkomen fors af, maar gaat volgend jaar zelfs in guldens omlaag tot beneden de 500 miljard.

Doordat de economie volgend jaar met 4% groeit en daarmee voor het zevende achtereenvolgende jaar boven de 3% uitkomt zullen er in 2001 opnieuw maar liefst 150.000 banen bijkomen. De werkloosheid daalt daardoor naar een zeer laag niveau van 230.000 personen, ofwel drie procent van de beroepsbevolking.

 

Terug

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl