&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Terug

'De Appel' krijgt geen subsidie meer

DEN HAAG - Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) draait de subsidiekraan dicht voor 38 kunstinstellingen, waaronder theater De Appel, Fact, Discordia en De Rotterdamse Dansgroep. Maar liefst 168 nieuwe instellingen krijgen voor het eerst subsidie.

Van der Ploeg neemt hiermee in grote lijnen het omstreden advies van de Raad voor Cultuur over. Volgens de PvdA'er heeft de raad een 'nuttig' advies gegeven, dat past binnen zijn uitgangspunten om nieuw en jong publiek aan te boren.

De opschudding die daarover is ontstaan in de kunstwereld, vindt hij wat overtrokken. "De instellingen die meer geld hebben gekregen hoor je niet. De discussie gaat over een herschikking van ƒ52 miljoen. Dat is geen kaalslag." In totaal is er ƒ1,3 miljard beschikbaar voor cultuur.

Orkater krijgt tegen het advies in toch een miljoen gulden. Van der Ploeg ontkent te zijn gezwicht voor protesten uit de kunstwereld. "Dat had ik al besloten voor de opstand van Gijs Scholten van Asschat, want toen was de Cultuurnota al gedrukt."

De protesten van de orkesten die worden opgeheven, hebben geen zoden aan de dijk gezet. Het Noordhollands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en het Radio Symfonie Orkest krijgen nog een jaar respijt. Ondertussen gaat een commissie onderzoeken hoe de gevolgen voor de opheffing van deze orkesten kunnen worden opgevangen, maar het uitgangspunt blijft het stopzetten van de rijkssubsidie.

Terug

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl