&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Terug

IT-werknemers binden met opties

AMSTERDAM - In de sector informatie- en communicatietechnologie stijgt de financiŽle participatie van werknemers. Steeds vaker worden aandelen(opties) gegeven. In 1998, het laatste jaar waarover cijfers bekend zijn, had 11 procent een dergelijke regeling. In 1997 was dat nog maar 7 procent.

Dit meldt het ministerie van Sociale Zaken. Ook de hoogte van de deelneming steeg, van gemiddeld É4.694 naar gemiddeld É7.307. Overigens bestaan er grote verschillen in de wijze waarop de Europese lidstaten het introduceren van een aandelenplan stimuleren. Multinationals ervaren met name de verschillende nationale belastingstelsels en juridische vereisten als een grote belemmering om hun aandelen in het hele concern te introduceren.

De motieven om aandelen aan het personeel te verstrekken lopen uiteen. Op een krappe arbeidsmarkt is het een manier personeel te binden. Maar uit onderzoek blijkt dat 86 procent van de bedrijven die aandelen(optie)regelingen introduceren, dit doen om het personeel meer te betrekken bij de gang van zaken. Bij bedrijven met een winstdelingsregeling is dit voor 51 procent de voornaamste reden.

Eenderde van de bedrijven met een aandelen(optie)regeling voor werknemers noemt het 'benutten van aandelen als beloningsstrategie' als motief. Dit geldt voor ruim 80 procent van de bedrijven met een dergelijke regeling bestemd voor het management.

Terug

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl