Cd-branders op naar 24-voudige snelheid

Cd-branders worden steeds sneller. Onder meer Acer, Philips, Ricoh, Sony en Yamaha hebben 'cd-rewritables' uitgebracht met 20-voudige schrijfsnelheid. Maar nu zijn al weer branders in aantocht die nog rapper werken. "Gauw even een cd-tje branden" is nu echt mogelijk. Plextor en ook Waitec behoren tot de fabrikanten die de lat opnieuw hoger hebben gelegd. Met de PlexWriter 24/10/40A mikt Plextor op de veeleisende gebruiker.

Dit snelheidsmonster schrijft met 24-voudige snelheid. Dat is de helft meer dan haar voorganger. De brander herschrijft met 10x en leest met 40x. In januari lanceert Plextor een 24x cd-rewriter met usb 2.0: de PlexWriter 24/10/40U (€300). De Japanse fabrikant heeft in Nederland een marktaandeel van 12 tot 15 procent. Hewlett Packard en Philips zijn de marktleiders. Plextor is nummer drie op de markt voor branders. Deze leverancier van cd-rom drives en cd-rewritables staat overigens niet bekend als de goedkoopste. Maar in vergelijkende tests zoals deze maand in die van de Consumentenbond, staat Plextor vaak bovenaan.

Het huidige model, de Plexwriter 16/10/40A, kreeg als enige in de test het predikaat 'zeer goed'. Bij de inbouwapparaten werd de Philips PCRW804K/10 die ongeveer de helft van de prijs kost, genoemd als 'voordelige keus'.

De FlexWriter 24/10/U brandt met 24-voudige snelheid.

Probleemloos Volgens Patrick Peeters, verkoop- en marketingdirecteur Plextor Europe, is het eind van de race naar steeds grotere snelheden nu zo langzamerhand wel in zicht. Hij acht 32x nog wel mogelijk. Maar daar boven zal het technisch moeilijk worden. Tot twee jaar geleden richtten de fabrikanten al hun inspanningen op het vergroten van de snelheden. De rest was minder belangrijk. Dit resulteerde nogal eens in onbruikbare kopieën. Peeters: "Ging het fout dan moest je het opnieuw proberen. Dat principe is nu verlaten. Technieken zijn ontwikkeld om de meest voorkomende fouten tegen te gaan.

Bij de meest recente cd-rw drives is het branden van cd's een gemakkelijk en probleemloos proces geworden. Plextor maakt in haar nieuwe model gebruik van een techniek die er voor zorgt dat ook op deze zeer hoge snelheden de kwaliteit gewaarborgd blijft. In het begin als de binnenkant van de schijf moet worden beschreven, is de snelheid het laagste: 16x. Na ongeveer 7 procent te hebben beschreven gaat het tempo omhoog naar 20x. Als de buitenkant van de schijf in zicht komt, vindt opnieuw een versnelling plaats. De topsnelheid van 24x wordt dus geleidelijk aan bereikt.

Een andere techniek die Plextor overigens zelf heeft ontwikkeld, is PoweRec II. Hierbij wordt eerst de kwaliteit van de cd gecontroleerd. Peeters: "Dit leek ons nuttig gelet op de matige kwaliteit van sommige media." Als een blanco cd minder goed is, gaat de schrijfsnelheid omlaag. Op 8x of 12x kan soms nog een aanvaardbaar resultaat worden bereikt. Met PoweRec II wordt de schrijfsnelheid geoptimaliseerd.

Net als veel andere fabrikanten gebruikt Plextor de burn-prooftechniek. De techniek moet een einde maken aan 'buffer under-run' problemen bij instabiele pc's. Voordat data op een cd worden weggeschreven, gaan ze tijdelijk in een buffer. Dit is het ram-geheugen van de pc. Het branden van een cd vereist namelijk een constante, ononderbroken datastroom. Als die stroom wordt verstoord, kan de buffer leeg lopen. Het schrijfproces wordt dan onderbroken met als resultaat dat de cd mislukt is. 'Burn proof' voorkomt dit door te bewerkstelligen dat de datastroom ongestoord blijft. De nieuwe PlexWriter heeft een E-IDE interface. Hij kost €259 (Hfl.570). Het brander software pakket Nero wordt meegeleverd.

Waitec heeft met de Megalus 24/10/40 een snelheidsmonster dat qua toegepaste (software)techniek verwant is aan de nieuwe PlexWriter. Na een sterke positie in Zuid-Europa te hebben opgebouwd, is het werkterrein van deze Taiwanese fabrikant uitgebreid naar de Benelux en de rest van Europa.

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl