&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Retro-trend: nieuw leven voor oude games

De games-industrie is nog niet zo oud, maar toch druipt de nostalgie er de laatste tijd vanaf. Spellen als Pacman, Tetris of Pong worden plotseling nieuw leven ingeblazen (in het gunstigste geval), of gewoon van een nieuw hoesje voorzien (in het ongunstigste geval). Zo kijkt de industrie met weemoed terug op haar eigen geschiedenis. Weemoed? Fin de siècle? Millennium-angst? Welnee, laat ons niet lachen. Gewoon, makkelijk geld verdienen!

Retro dus. Het is een ware trend geworden. Op de laatste ECTS, de gamesbeurs in Londen, zagen we al een paar voorbeelden van opgepoetste ouwetjes, waarbij ze, net zoals bij die uit het ijs gehakte mammoet in Siberië zou kunnen, het DNA van het oude spel hebben gebruikt om de prehistorie te laten herleven. Maar er is nog meer aan de hand...

Laten we met het meest geslaagde experiment beginnen. Pong is echt een van de allereerste spelletjes die je op een van de allereerste spelcomputers kon spelen. De allerjongste gamers kunnen voor referentie eens naar de clip 'Kelly watch the Stars' kijken, van Air. De Franse muzikanten spelen in die clip met het museumstuk. Weet je nog steeds niet waar we het over hebben? Oké, in het kort dan: een vierkant speelveld, een wit stipje als balletje en de twee spelers ieder een wit lijntje als 'batje'. En dan maar ping-pongen. Basic, maar erg verslavend.

FOTO'S: Pong anno 1999 (boven). Helemaal 3D, met tientallen verschillende speelvelden. Onder: de originele versie van Pong stamt uit 1972 en kon alleen op Arcade-kasten gespeeld worden. In 1977 werd een versie voor de Atari VCS-spelcomputer gemaakt.

Pong is terug en helemaal aangepast aan deze tijd. De witte lijntjes zijn vervangen door 3D-balkjes; het speelveld kent tientallen verschillende gedaantes (een voetbalveld, een jungle-setting, een futuristische stad) en er zijn verschillende moeilijkheidsgraden. Zo is er ook een veld dat je kunt 'tilten', zodat de bal een heel andere kant opgaat. Of er verschijnen obstakels in beeld waardoor de bal veel eerder terugkomt dan je verwacht. Maar: nog steeds even verslavend. We speelden het een paar keer op de ECTS, waarbij maar weer eens bleek dat Spierdijk een slecht verliezer is. Maar goed: het spel komt eind deze week uit op pc (ƒ79,95) en PlayStation (ƒ109,95).

Over retro gesproken: Pong komt uit op het opnieuw gelanceerde Atari-label. Atari? Inderdaad, een van de eerste computers die op de bureautafel paste. Atari moet het helemaal gaan worden, zo verzekerde een medewerker van uitgever Hasbro ons. Niet suffig gerecycled, nee nee, Atari is nu een hippe club, compleet met eigen kledinglijn. Jaja, voorlopig loopt Roos voor gek met z'n Atari-broek met wijde pijpen.

Microsoft heeft eveneens de smaak te pakken. De cd-roms 'Return of Arcade' en 'Revenge of Arcade' (beide ƒ49,95), bevatten klassiekers als Pac Man, Dig-Dug, Xevious, Asteroïds en het oervervelende Centipede. Ook 'The New Tetris' van Nintendo (ƒ129) is een voorbeeld van een spel dat op de juiste manier uit de dood is opgestaan. De nieuwe features spelen met z'n vieren tegelijk, lastige rijtjes bij je buurman dumpen, nieuwe vormen blokjes zorgen ervoor dat deze zoveelste update het spel Tetris door het volgende millennium zal helpen. Van 'The Next Tetris' (pc ƒ79,95, PSX ƒ109,95) van Hasbro werden we iets minder opgewonden. Behalve wat nieuwe vormen blokjes is er eigenlijk niets 'next' aan het spel.

Maar het kan ook anders. Slimme nerds fabriceerden, vaak tot groot ongenoegen van de industrie, programma's waarmee de klassieke console-spellen op de pc gespeeld kunnen worden. SuperNES en NES zijn ruim vertegenwoordigd, maar ook Amiga en Atari moesten er aan geloven. Op internet zijn tal van deze zogenaamde emulatoren te vinden. Gratis en voor niets te downloaden, evenals de games. Je hebt dus noch de console, noch de originele spel-cartridge nodig! MAME, Multiple Arcade Machine Emulator, is de populairste emulator. Het ding kan bijna alle systemen aan en er zijn meer dan 600 spellen voor te krijgen. Een mooi punt om je emulatie-avontuur te beginnen is www.retrogames.com. Maar mondje dicht hè. Je hebt 't niet van ons natuurlijk...

TERUG NAAR INHOUD

© 1996 - 2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl