[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl
SCHILDERIJ MET HUIZEN VAN WASSILY KANDINSKY

Wassily Kandinsky (1866-1944) maakte dit kunstwerk in 1909.

Uw gevoelens bij dit kunstwerk

Tegelijk somber en kleurig. Een werkstuk met dubbele bedoeling kennelijk is de kunstenaar dubbel getalenteerd. Ik kan hier weinig leuks van maken, zelf geen negatief commentaar.

G. van Rijk, Lelystad

Een bonte lappendeken. Meer zie ik echt niet in (en daar doe ik eerlijk gezegd ook geen moeite voor). Een feit is wel dat de 'kunstenaar' veel kleurtjes op z'n palet had... en hij heeft ze allemaal gebruikt.

Christa Karbet-Tijssen, Diemen

Ik vind de kleuren schitterend! Het schilderij roept zomerse gevoelens bij mij op!

Jan van den Dries, Tilburg

Doet me denken aan een France Provincie.

Betty, Purmerend

De schilder dacht: och kom, ik heb nog wat kleurtjes in mijn tubetjes. Ik kan mij voorstellen dat je in 1909 ook wel eens wat kleurigs wilt maken. Hoe langer ik ernaar kijk, hoe rommeliger het wordt. De caleidoscoop van het verleden toen alles 'beter' was? Gauw m'n zonnebril op.

Rob Leibbrand, Purmerend

Kleurig schouwspel, met veel reliëf en diepte. Vrolijk voor een kinderkamer.

G. Ledel, Huizen

Poehhh, ik vind het te druk, ik wil niet zeggen dat het te vol is, maar zeker wel te druk.

TIny, Nijmegen

Door de felle kleuren direct te herkennen van mijn museabezoeken, om er stil van te worden.

Ruth Zogg, Haarlem

Kandinsky is een meester van de kleur. Uitbundiger en stralender kan een doek niet zijn. Bij bezoeken in het Stedelijk Museum knalt dit werk letterlijk van de wand. In zijn meer geabstraheerder werk komt er meer berusting, ruimtelijke werking, plus een verfijndheid van kleur en lijn dat hier nog afwezig is.

Arnold Nieuwendam, Amsterdam

Een ouderwetse witkwast zou hier wonderen doen!

Wimpel, Amsterdam

Actueel!!! Pim Fortuin kijkt naar een verschrikkelijke puinhoop die paars heeft achtergelaten.

D. van Velzen, Ede

De persoon kan niet bij zijn onderbewuste komen. Ook al ziet het schilderij er kleurig en vrolijk uit, er kan geen echte vrolijkheid zijn. Ook is er een gat geslagen op de plek, waar het vroegere huis van de persoon moet hebben gestaan. Daardoor is verder exploreren moeilijk.

P. v.d. Pas, Vlaardingen

Dit wollig borduursel maakt me verdrietig, misschien de kleuren? Kan zijn.

Wies, Apeldoorn

Sprankelende vrolijke kleuren, vanuit de verte daardoor een mooi werk, de voorstelling zelf kan me niet echt boeien.

Loes, Deventer

Knap dat iemand met zoveel kleur toch een depressie kan weergeven. Het beeld naar mijn idee het gevoel uit buiten de maatschappij geplaatst te zijn. Maar er werden wel meer schilders gek van de giftige dampen die ontstegen uit de olieverf en bepaalde pigmenten.

Ingeborg, Groningen

Het leven zou toch mooi moeten zijn maar is het niet, op de een of andere onduidelijk manier. Eenzaamheid, zonder te weten waar dit aan ligt.

Ellis Baddag, Amsterdam

Ik ben een persoon die veel pijn heeft en verdriet als ik naar dit kunstwerk kijk dan zie ik die persoon met rood pakje zitten denken en toen ik keek voelde ik iets raars in me zo zielig leek mij die persoon ik vond het mooi en die kleuren allemaal maar dat zegt iets. Die persoon hoe die zit trok me meer echt zo alleen net zo als mij. Dit doet me denken aan vroeger.

Besma Oueslati-Lakdemi, Roermond

Volgens mij probeert u ons bij u in therapie te krijgen. Mijn god, wie zoekt die schilderijen uit? Huizen? WAAR????? Grachtenpanden of zo? Waar???? Moeilijk en druk schilderij. De persoon links, met gebogen hoofd (terecht), denkt er volgens mij net zo over.

Iris, Zuidwolde

Ik vind de kleuren prachtig. Diep en warm. Alleen erg levenloos. Een stad zonder gezicht zonder karakter. Wel erg tegenstrijdig eigenlijk of toch niet. De mens maakt immers echt het karakter van de stad!

Sonja Worm, Almere

Eigenlijk roept het bij mij niets anders op dan dat ik vind dat die beste man de schilderkunst op dat moment nog niet geheel machtig was. Een rommelig beeld met 'remi alleen op de wereld' als middenpunt.

J. van Staa, Utrecht

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 

 



UW REACTIES!

De objecten in Beeld en Zinnebeeld lokken over het algemeen veel gevoelens op. Uw reacties op vorige afleveringen vindt u in het archief.