[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl
MOEDER EN KIND VAN CONSTANT A. NIEUWENHUIS

Constant A. Nieuwenhuis (1920) maakte dit olieverfwerk in 1951.

Uw gevoelens bij dit kunstwerk

Doet me denken aan een zeilschip op een zonnige dag in de buurt van Ethiopië.

Packjam, Heerenveen

Het zoveelste Maria-complex van iemand die in zijn jeugd te weinig aandacht van z'n moeder kreeg?

Bastiaan, Rotterdam

Dit schilderij zou ik voor geen goud in mijn kamer willen hebben. Het heeft een mooie titel maar het kunstwerk zelf vind ik lelijk en ronduit gedrochtelijk. Het straalt geen enkele schoonheid en warmte uit. Het komt zelfs angstaanjagend bij mij over. Het klinkt aanmatigend maar ik vind mijn eigen kunst aan de muur veel mooier, kleuriger en smaakvoller.

Cobi Dijksterhuis, Vollenhove

Ik ben nu een vrouw van 46 jaren jong. Ik heb gedragen mijn drie kinderen met kracht en diepe vrouwelijkheid: het moederschap. Het was een zeer intense ervaring - maar vooral een zware oerervaring, die niet meer zo past in deze tijd van jonge, smalle, ranke meisjes, die vooral op kwetsbare/fragiele wezens moeten lijken. Ik ben moeder van twee ragfijne dochters en een gevoelige zoon. Och, laten zij het dan ook in werkelijkhied lichter hebben. Zij hoeven voor mij niet zo nodig te baren en dan ontdekken dat het krijgen van kinderen helemaal niet zo leuk en romantisch is/lijkt als hun moeders en oma's vertelden. Laat hen licht en gevoelig zijn, zodat ze de waarheid kunnen overstijgen!

Martha de Vries, Bennekom

Ben zelf moeder sinds bijna twee jaar. De mijne heb ik de laan uitgestuurd..

Marja, Poeldijk

Heel mooi, het kind zo overheersend, dat het lijkt alsof moeder moeite heeft kind vast te houden. Ook mooi het kind dat op de achtergrond een beetje verlaten er bij staat. Om moeders aandacht vraagt.

Sas, Amsterdam

De achtergrond is mooi.

F. Saes, Eindhoven

De puurheid van het leven... prachtig.

Christien Fraterman, Enschede

Ik heb bij dit beeld associaties met dood en verwoesting. Een kind dat je ontgroeit. Dat niet meer te houden is, een niet meer te dragen liefde.

Cath.M.E. Mocking, Woudrichem

Een lelijk schilderij met een zielig kindje wat erbij bungelt,omdat die andere baby al haar aandacht vergt.

G.Ledel, Huizen

Dat ze haar kind wel heel erg onhandig vasthoudt.

Iris, Zuidwolde

Je zou zeggen: bruin is een warme kleur dus zou het schilderij ook iets van warmte moeten uitstralen. Maar dat doet het nou juist niet. Het is een saai, bruin geheel van hoofden en niet-kloppende proporties, die absoluut niet de warme verhouding moeder-kind weerspiegelt. Dit schilderij zou bij mij thuis aan de muur ergens op een onopvallende plek in een donker hoekje terechtkomen of beter nog, op zolder staan.

Christa, Diemen

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 

 UW REACTIES!

De objecten in Beeld en Zinnebeeld lokken over het algemeen veel gevoelens op. Uw reacties op vorige afleveringen vindt u in het archief.