[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl
THE LAMP VAN MARY CASSATT

Mary Cassatt (1844-1926) maakte dit werk in 1891. Art Institute of Chicago.

Uw gevoelens bij dit kunstwerk

Mooi en warm schilderij, het straalt rust en gezelligheid uit, maar houd mijn aandacht vast door de spanning die het oproept, wie verwacht zij..?

Tiny, Nijmegen

Elke moderne vrouw kan zich herkennen in dit schilderij, na gedane zaken is het goed rusten! 't Huis aan kant, de kinderen liggen in bed, de man niet thuis... heerlijk genieten van de rust.

Christien Fraterman, Enschede

Heerlijk mijmerend in deze romantische sfeer, dromend over een volmaaktere wereld met veel tijd voor de natuur.

G. Ledel, Huizen

Mevrouw denkt aan haar goedgebouwde minnaar, terwijl ze op het lampje van haar man wacht

Guido Pieters, Hamburg

Rust van een alleen staande vrouw.

Jan Brehm, Goes

Deze dame zoekt de warmte van het licht, welke vanonder de beschermende parapluvormige lamp naar haar lichaam wordt gezonden en door de blote regio's met de nog weinig aanwezige lust wordt geabsorbeerd. Gevoelens welke het bij mij oproept zijn: Let op, deze dame zuigt als een spons mijn energie op, en wanneer mijn energievat leeg is laat zij mij duidelijk weten dat het resultaat voor haar teleurstellend is. Houd dus even afstand.

J. Koster, Burgum

Dit straalt rust, zachtheid en vertrouwen uit

Nico Verkerk, Enschede

Geeft mij het gevoel van voyeurisme. Klinkt misschien onsamenhangend maar deze vrouw voelt zich erg belangrijk en de lamp completeert, haar opvallende verschijning.

Michiel van Rijswijk

Een vrouw die twijfelt, nadenkt en zich voorbereid op een sociaal gesprek? Op een dagje alleen? Toch is het moeilijk de persoon"s gedachte te analyseren n.a.v. wat hij/zij ziet in een kunstwerk. Nl., zo wordt het een momentopname beleving van gevoel, emotie, beleving, angst, vreugde, kortweg elke emotionele positieve reaktie die de beschouwer teweegbrengt. Beter is te vragen of men zo'n schilderij in de kamer wil hebben en ophangen? Dit lijkt mij het meest geschikt want ook Siegmund Freud, uw pater professionalas, heeft zich aan zo een goedkope methode de vingers gebrand en vertrok naar Londen.

Johann Andrea Geisler, Eupen/Stockem, België

Het is een prachtig, warm schilderij uit een periode waar ik helemaal weg van ben. De kleuren uit de periode rond 1900 vallen mij ook altijd op; ze doen zo huiselijk aan.

Marlies Roerade, Hoek van Holland

Ach, hij zou in zijn tijd beter striptekenaar kunnen zijn. Het geeft me een Ot en Sien gevoel. Ook zie ik flitsen van oude leesplankjes voorbijknallen. Ja,...een vod!

Dennis de Priester, Ridderkerk

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 

 



UW REACTIES!

De objecten in Beeld en Zinnebeeld lokken over het algemeen veel gevoelens op. Uw reacties op vorige afleveringen vindt u in het archief.