[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl
BARGE HAULERS ON THE VOLGA VAN ILYA REPIN

Ilya Repin (1844-1930) maakte dit olieverfwerk omstreeks 1870-1873. The Russian Museum, St. Petersburg.
Het leven is zwaar en oneerlijk. En wie dat accepteert, heeft het net iets makkelijker.

Uw gevoelens bij dit kunstwerk

Ik vind de stelling nogal negatief. En het schilderij roept geen emoties op. Slechts weergave van hoe het vroeger ging, ook in Nederland.

Iris, Zuidwolde

Twee weken geleden in Groningen zien hangen. Het is zo écht, ik wilde zo in het schilderij stappen om ze te helpen. Prachtig werk, een van het mooiste dat ik heb gezien.

Maya Shamir, Amsterdam

De Nederlandse belastingbetaler die onze bloeiende economie voortsleept. Maar wel opschieten, want het water stijgt!

A. Alphenaar, Hoofddorp

Soms heb je het gevoel dat je ergens niet thuishoort. De verkeerde plaats, een verkeerd moment... Je voelt je onrechtvaardig behandeld, anderzijds; je moet het misschien maar accepteren en er het beste van maken. Hoop is er altijd.

P. Ferdinand, Rotterdam

Laat deze mensen eerst even uitrusten en geef ze wat te eten. Dan gaat het vast veel beter. Als het dan nog niet lukt wil ik wel even helpen.

Hans Rehorst, Apeldoorn

De menselijke drang tot overleven is ondoorgrondelijker dan Gods wegen. post scriptum: had Emile Durkheim zijn blik op het Rusland van die tijd kunnen richten, dan ben ik benieuwd of zijn 'Le Suicide' andere conclusies zou hebben bevat.

Bart Kamp, Brussel

Ik word er droevig van. Uitgeputte mensen en een paar zijn er totaal kapot. Ik krijg de neiging om te gaan helpen.

S. Koot, Den Haag

Stelletje losers - ze hadden ervoor moeten zorgen dat ze zelf of de boot zouden staan!

Mariëtte, Amsterdam

Prachtige vertoning, tien personen die in feodaal Rusland goedkoper zijn dan één paard dat hetzelfde werk zou kunnen doen. Uitbuiting of economische realiteit?

Roderik Gonggrijp, Londen

Met uitzondering van de persoon in het midden, gekleed in rood/oranje, is het maar een treurig geheel bij elkaar, vooral die laatste lijkt zo depressief dat ie op sterven na dood is. Toch moest ik er wel om lachen...

Steve Middeldorp, Dublin

Lekker in teamverband aan je conditie werken in de frisse buitenlucht.

Annemieke, Bloemendaal

Iets zegt mij dat de acceptatie van hun last het leven er niet makkelijker op heeft gemaakt...

Bollix, Breukelen

Dit schilderij kan veel verschillende reacties en emoties oproepen maar U als psycholoog zou moeten weten dat het onderschrift al te sturend is om een eerlijke emotie of reactie op schrift te krijgen want de lezer is al onder invloed van die mening geraakt. Desalniettemin wil ik proberen mijn eerlijke mening te geven (hoewel een reactie op de Uwe en dus niet helemaal puur meer). Wanneer de mens een zwaar en oneerlijk leven had geaccepteerd was de slavenhandel, de apartheid, de vrouwenonderdrukking, de kindermishandeling en zo voorts nooit tot een vermindering of stilstand gebracht. En dat is niet de aard van de mens, toch?

Tara, Amsterdam

Hier gaat het over mannen die ontberingen ondervonden hebben op zee en toch, hoe ziek ze ook zijn hun schip met de laatste krachten aan het strand trekken. Dit is de krachten samenbundelen en tot aan het eind elkaar ondersteunen. Is van alle tijden. Samenwerken tot het werk af is. Daarna rusten met een voldaan gevoel en hopelijk kameraadschap.

Teunie Nijs, Rotterdam

De kleuren zijn schitterend, maar de werkelijkheid van dit kunstwerk roept medelijden op.

Ruth Zogg, Haarlem

Dit schilderij doet mij denken aan het gezegde 'tel uw zegeningen'.

Elisabeth Ferreira, Prince George

Bij dit kunstwerk roept mij de herinnering op van een vrouw die vroeger zelf dit zware werk heeft moeten doen. Ze sleepte met behulp van een zwaar kabeltouw een schip voort. Het leven was vroeger erg zwaar.

Dora Hilger, Zwolle

Als je zo veel emoties en gevoelens weer kan geven, dat het zoveel vertelt als je ernaar kijkt en wilt blijven kijken, ja dan mag het kunst genoemd worden, ik vind het prachtig!

Tiny, Nijmegen

Voor de gouden koets lopen minder paarden. Wat een vreemd schilderij. Het lijkt wel of die mensen dat schip ergens naar toe willen trekken. Of zie ik het verkeerd. Slechte schilder. Of was het de winter schilder?

Rob Leibbrand, Purmerend

De eenzaamheid van de arbeiders.

Kemal, Den Haag

Kijk, die man languit op de voorplecht... hij ziet tien armoedzaaiers aan zijn boot trekken voor een roebel, (samen delen), ze moeten wel, want anders is er vanavond helemaal niets op de plank! Triest...

Licher, Amsterdam

Prachtig en verdrietig schilderij. De tekst is alleen maar verdrietig. Als je ervan uit gaat dat het leven zwaar en oneerlijk is, loop je snel de kans ook niet meer te kunnen genieten van de mooie momenten. Als de basisgedachte is dat het leven een prachtige gave is, dan word je af en toe teleurgesteld, toegegeven, maar is het veel makkelijker om de moeilijke momenten als een uitdaging te zien.

Gerard Daams, Helsinki

Zwoegen in deze harde werkelijkheid van toen, maar in harmonie met de kleuren van de omgeving.

G. Ledel, Huizen

Hoewel het schilderij, ik ken het erg goed, aanvankelijk een gevoel van triestheid over deze vermeende slavernij opriep, is mijn mening 180 graden omgedraaid omdat ik het verhaal erachter ken. Deze mensen zijn handelaars, met hun kracht als koopwaar. Ze wonen langs de Wolga en verhuren zichzelf aan de kapiteins. Zo trekken ze steeds heen en weer om nieuwe schepen te vinden. Als ik er nu naar kijk ervaar ik een gevoel van vrijheid.

Joppe van der Spoel, Groningen

Een Russische 'Aardappeleters' maar dan veel minder ontroerend.

Tiberius Kalfsbeek, Rotterdam

Het hangt in het Groninger museum en het is onderdeel van een geweldige tentoonstelling, die gezien moet worden. Ik heb veel gezien over de hele wereld, maar in Groningen moet u nu zijn!!!

Maire O'Shea, Rotterdam

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 

 UW REACTIES!

De objecten in Beeld en Zinnebeeld lokken over het algemeen veel gevoelens op. Uw reacties op vorige afleveringen vindt u in het archief.