[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl
WINTER IN BRABANT VAN JEAN BRUSSELMANS

Jean Brusselmans (1884-1953) maakte dit werk in 1928.

Welke gevoelens roept dit kunstwerk bij u op?

Typisch Hollands winterplaatje. Is er eindelijk sneeuw schijnt de zon niet volgens mij is dit een voorbeeld van zo'n 'kwakkelwinter met regenkou' Ik krijg het spontaan koud en voel mij somber en naar bij het zien van dit schilderij. Gauw wegklikken dus...

Lineke van Hoorn, Rijswijk

1928, tja, nog geen strooiwagens die er één gigantische zooi van maken.

Marlieke, Oss

Tja, ik kan er toch weinig van die bekend staande Brabantse gezelligheid, in ontdekken!

Tiny, Nijmegen

De sneeuw neemt even alle ellende weg en je voelt de romantiek opborrelen, toch is er niets nieuws onder de horizon. Wat zal er achter die horizon voor de dag komen en hoe beïnvloeden wijzelf de kansen die het leven ons bied?

J. de Graaf, Bunschoten Spakenburg

Ik krijg zin om mee te doen aan de 'Elfstedentocht' (of is deze de 'Eénmolentocht'???) In elk geval wil ik gaan schaatsen en achteraf warme chocolademelk drinken in dat stenen schuurtje.

Abigail Meier, Rotterdam

Van lange koude winters in Holland
Van grijze luchten
Van kale bomen in de winter
Van kaplaarzen en koude voeten
Van heimwee naar de zon en
Van heimwee naar blauwe luchten.

Mies van de Ven, Yucca Valley

Jean was op die leeftijd behoorlijk naïef. Als hij ook in het denken naïef is, kent dit nog steeds (anno 2002) veel voordelen. 'Naief zijn' als kunst zien te overleven in deze barre tijden.

G. van Rijk, Lelystad

Een mooi plaatje van het prachtige Nederlandse landschap, maar tevens word ik onrustig door de warboel op de voorgrond. Kortom ik voel een chaos.

Dina, Hengelo

Zielige molen, zo in zijn eentje.

J. van Hulst, Heerhugowaard

De rust die er vroeger was en nu moeilijker is te vinden.

Hedzer, Leeuwarden

Ik voel dat het in het schuurtje nog veel kouder is.

Anita Mayers, Maasdam

Dit geeft mij een gevoel van gezelligheid, feestdagen, lekker schaatsen en sneeuwpret. Wat hebben wij toch een fantastisch land met die heerlijke, verschillende seizoenen!

Brenda Giltay, Almere

Dit kunstwerk roept bij mij intense kou op, niet kunnen bewegen, stokstijf en ik ben drie jaar kom als blank jongetje uit de tropen en sta helemaal ingepakt buiten in de kou en beweeg niet. Daarna heb ik nooit meer bewogen.

Edo, Amsterdam

Bij dit winterlandschap, krijg ik geen lawine-gevoel.

J.G. Taal, Den Haag

Ik vind dit een prachtig werk. Hij brengt droevigheid en warmte gecombineerd en door elkaar. Dit kunstwerk zou ik wel thuis aan mijn muur willen hangen!

Dennis Rietveld, Amersfoort

Erg winters! Wat een heerlijk plaatje. Wat een raar krom boomje in het midden. Of denkt dat boompje soms: nog even en het wordt weer lente. Voor een ieder wens ik een goed 2002, enne zet maar wat boompjes op dit jaar.

R.C. Leibbrand, Purmerend

Dit beeld roep bij mij gevoelens op van afkeer, kou, honger, armoede, oorlog, prikkeldraad, onrust en kolen. Kortom, niet erg prettig. Snel in mijn warme ligbad weer even op temperatuur komen.

Marja de Ronde, Heemskerk

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 

 UW REACTIES!

De objecten in Beeld en Zinnebeeld lokken over het algemeen veel gevoelens op. Uw reacties op vorige afleveringen vindt u in het archief.