[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl
BIRD-HEADED MONSTER VAN HIERONYMOUS BOSCH

Hieronymous Bosch (1450-1516) maakte dit olieverfwerk, een detail van het rechterpaneel van The Garden of Earthly Delights, Hell, in 1504.

Wie goed doet, goed ontmoet...

Uw gevoelens bij dit kunstwerk

Dit is niet bepaald iets om vrolijk van te worden, het roept gevoelens van afkeer en naargeestigheid op, ik zou een repro van zulk werk ook nooit in huis halen. Hiervan krijgen de kinderen vast nachtmerries en ik spontaan neerslachtige buien.

D. Smit, Purmerend

Weet je zeker dat hij niet Steven Spielberg heette?

J. de Vogel, Heerlen

Wel wat anders dan het werk van de huidige Jeroen Krabbé, het thema is min of meer gelijk: de ontdekking van hel/hemel. Over het schilderij: een mooie verbeelding van de geneugten van de mens. Alle menselijke gaten zijn rijkelijk gevuld. Jeroen Bosch was zijn tijd erg ruim vooruit.

G. van Rijk, Lelystad

Dit is in mijn ogen een mooi schilderij. Let wel, dat het minder mooie gevoelens oproept. Verkrachting van het leven zie ik er in. Chaos, wanorde, opgeslokt worden door de 'vrije vogel', die wij ook nog eens in een pot proberen te stoppen voor onze genoegens. Uitgepoept worden wij, door de vrije vogel. In een ei, zodat we nog een keer kunnen opstaan ook, om vervolgens ons eigen gedrag uit te kotsen. Vertier voor vier hoor, met onze leuke vermakelijke instrumenten, maar het vrije dier zullen wij nooit verslaan. Leuk schilderij dat ik wel zou willen hebben!

Frank Jonker, Groningen

Prachtig werk, wat een kunstenaar! Is hij vooruitziend geweest,heeft hij deze tijd weergegeven? Ik zie overal bommen.

Jacky Westdorp, Wuustwezel

De fantasie van de mens, of men in de middeleeuwen leeft of nu, blijft hetzelfde. Rauw, gewelddadig maar er is ook weer ontferming. Het lijkt chaotisch wat de schilder wil weergeven, maar toch ook weer niet.

Lan Nie, Zoetermeer

Toch knap van meneer Bosch dat hij toen alwist hoe de toekomst eruit zou gaan zien.

Rob van K., Rijswijk

Zie ik daar nou iemand met een fluit in z'n kont?

Barbara, Hilversum

Wat een fantasie had deze schilder... Je blijft hier naar kijken. Wat zou ik graag uitleg krijgen over alle symboliek in dit kunstwerk de afbeelding werkt nu vooral op mijn lachspieren, maar dat zal vast niet de bedoeling zijn geweest!

Lineke van Hoorn, Rijswijk

Walgelijk, angstig, zou het toen zo gegaan zijn?

Ruth Zogg, Haarlem

Alles wat onze lieve Heer verboden heeft.

Mathijs van de Kerkhof, Nederweert

Wat moet die arme Hieronymous veel nachtmerries hebben gehad om de hel zo geweldig uit de verf te laten komen.

Christien Fraterman, Enschede

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 

 UW REACTIES!

De objecten in Beeld en Zinnebeeld lokken over het algemeen veel gevoelens op. Uw reacties op vorige afleveringen vindt u in het archief.