[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl
SEE NO EVIL VAN KEITH HARING

Keith Haring (1958-1990).

Ik sluit mij af voor alles en iedereen.

Uw gevoelens bij dit kunstwerk

Moderne uitvoering van de drie bekende aapjes. De aap verandert wel maar zijn streken niet.

Rob, Rijswijk

See no Evil? This is Evil!

Mariëtte van Dongen, Rijswijk

Ik vind dit eerder een grappig schilderij. Maar soms heb ik ook wel het gevoel om me voor alles af te sluiten. Dan heb ik van die dagen dat ik niemand kan luchten of wil zien. Dit is een grappig, passend bij mij-schilderij!

Savita, Den Haag

Dit is een voorbeeld van onze grootste armoede, het niet willen zien, horen, maar vooral het niet willen zeggen. Eigenlijk een beeld van schaamte.

Marina van der Reijden

Dit is toch gewoon een moderne versie van 'horen, zien en zwijgen'.

C. Koldenhof, Rotterdam

Aaah, Keith Haring! De poppetjes waarvan iedereen zegt dat hij/zij dat ook kan... Ik vind het prachtig, de compositie, de kleuren, de kracht van zijn tekeningen zit hem juist in de eenvoud... Net als Nijntje. Dat 'afsluiten' is zeer duidelijk weergegeven, klasse!

Hannes de Kokkel, Utrecht

De vader (links) is nog meer gefrustreerd dan de moeder (rechts) en het kind is maar de dupe van deze ruzie!

Tiemon de Vries, Groningen

Voor mij afgekeken van de horen-, zien- en zwijgen-aapjes. Deze mag van mij bij een ieder staan die niets te doen heeft en zich verveelt.Vooral van toepassing bij dameskransjes, moet ik helaas zeggen.

Nicolette Franken, Hilversum

No evil, think love.

De la Fontaine, Wonderland

Dat is niet zo 'handig'!

M. Janswaard, Soest

Jezelf verschuilen achter verdriet, schaamte en woede. Dat zegt het mij See no Evil van Keith Haring.

C.B. Rotterdam

Wat een ellende! Of... horen zien en zwijgen.

Lia Fortmann, Rotterdam

Ik kan er niet meer tegen, ik ben super gestrest.

Agnes van Vessem, Rijswijk

't Is gewoon weer eens een variant op horen zien en zwijgen die half Nederland boven de haard had hangen, that's it!

Dennis de Priester, Ridderkerk

Het doet me denken aan die gestileerde tekeningetjes om een sport aan te duiden, maar dan in stripvorm door de stemmingsstreepjes eromheen (Sjors en Sjimmie vooral). Het lijkt op een omgekeerde actie tegen zinloos geweld: doe vooral of je niets ziet!

B. Smit, Mill

Which of them made the best choice, the blue one or the others?

Emanuel, Woerden

Horen, zien en zwijgen. Dat is volgens mij niet jezelf afsluiten voor alles en iedereen, maar de wetenschap hebben over iets waarover je niet praat, om welke reden dan ook. Dat heeft in mijn ogen ook niet per se te maken met 'evil'. Horen, zien en zwijgen kan ook positief zijn. Maar ik vind het wel een leuk kunstwerk.

Eva, Amsterdam

Ik zie dat de duivel beter presteert. Het rode figuurtje is de duivel en het blauwe figuur is de engel... De persoon in het geel is een beetje in de war! Hij of zij wil de duivel niet zien en daarmee worden beide schoudermaatjes op de proef gesteld. Maar de engel moet zich meer inspannen om de duivel te kunnen weerstaan. Zo gaat het in werkelijkheid altijd!

Firox, Utrecht

Horen, zien en zwijgen. In de eerste plaats doet het me denken aan waar ik werk. Als ik verder kijk, is het de tijd waarin we nu leven. Angst voor jezelf, familie, vrienden, kennissen of misschien de vijand. Dan is vaak het laatste woord het beste. Zwijgen.... Maar niet voor jezelf. Ach ja, wat weegt het zwaarst: angsten of zwijgen.

Nicole Babei, Deventer

Horen, zien en zwijgen.

Evert Banga, Almere

Dag vogels, dag bloemen. Oogjes dicht en snaveltjes toe. Welterusten Meneer de Uil. Slaap lekker.

G. Blekkink, Winterswijk

Duidelijk weergegeven lichaamstaal van psychische afweermechanismen.

Iew S., Rijswijk

Ik zie iemand stiekem lachen, huilen en iemand die verbaasd is over iets dat-ie ziet.

Isidora, Arnhem

Verschrikking, niet aan kunnen zien.

Nadine, Beverwijk

Erg herkenbaar, van onze politici: ze horen niet, zien weinig tot niets en zwijgen zeker over de waarheid. Van het vierde zintuig 'het gevoel' is duidelijk geen sprake. Kennelijk toch kunst of een 'kunstje' dat ze ons flikken, tegen een riant inkomen. Als je de kleuren mengt krijg je zeker en erg toepasselijk 'Paars'. Een goede verbeelding door de kunstenaar, politiek is simpel.

G. van Rijk, Lelystad

Het eerste wat in mij opkomt als ik dit zie is de spreuk 'Horen, zien en zwijgen', alleen ken ik die spreuk als ondertitel bij een zeer 'kitscherig' beeldje van drie aapjes op een blokje hout. Keith Haring heeft mijns inziens een moderne versie hiervan gemaakt. Grappig.

Lineke van Hoorn, Rijswijk

Wat er voor mij uitspringt zijn de vrolijke kleuren. Het feit dat er schrikreacties bij de poppetjes zijn afgebeeld, vallen voor mij in het niets bij de kleuren. Kortom, ik vind het een vrolijk geheel en het horen-, zien- en zwijgen-oncept, gaat volledig langs me heen. Pas wanneer ik de titel lees, ga ik op zoek naar die elementen in de afbeelding.

Esther Snoep, Den Haag

'Ik sluit mij af voor alles en iedereen', de door jullie genoemde tekst. Maar wanneer je 'See no evil... etc' als motto neemt, kun je ook zeggen dat je juist openstelt voor alles en iedereen.

Diana, Eindhoven

Het is soms heerlijk om even een time-out te nemen, maar om nu jezelf altijd voor alles en iedereen af te sluiten is wel erg asociaal. De afbeelding doet sterk denken aan de drie aapjes: horen, zien en zwijgen.

Christien Fraterman, Enschede

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 

 UW REACTIES!

De objecten in Beeld en Zinnebeeld lokken over het algemeen veel gevoelens op. Uw reacties op vorige afleveringen vindt u in het archief.