[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl
PIER AND OCEAN VAN PIET MONDRIAAN

Piet Mondriaan (1872-1944) maakte dit olieverfwerk in 1914.

De aarde is rond, het leven een doolhof. Waar gaat u heen?

Uw reacties bij dit kunstwerk

Dit kunstwerk brengt in herinnering hoe het jaren geleden voelde in mijn hoofd en mijn gevoel, veel te vol en onoverzichtelijk vanwege werk en (huwelijks)problemen. Nu kijk ik met een glimlach, laat me niet in de war brengen door de drukte die het uitstraalt en zie mijn doel recht vooruit. De eventuele hindernissen zal ik omzeilen of neem ik met behulp van mijn inmiddels vergaarde kennis.

Janette Bosgraaf, Lelystad

In het midden zie ik een gezicht, emotieloos en vlak, een mooi maar beangstigend stukje profetisch schilderwerk van hoe de mens tegenwoordig als individu leeft.

Richard Loerakker, Almere

Helaas, weer zo'n afschuwelijk kunstwerk. Zeg nou eerlijk, het lijkt toch nergens op? Dit is het ontwerp voor een rattendoolhof dat mijn neefje van drie nog kan maken. Ik schaam me om me mens te noemen als ik zie dat dit nog geld oplevert ook. Voor een tientje wil ik het nog wel in de kamer hangen, maar alleen omdat ik van ratten houd.

Linda, Enkhuizen

Ergens in de wirwar van het leven heb ik mijn plaats gevonden, thuis met jou, laat me er alsjeblieft blijven.

Albert de Vries, Veldhoven

Bij mij wekken dit soort werken over het algemeen geen enkel gevoel op... of hoogstens een mengeling van irritatie en bewondering. Irritatie, omdat een dergelijk doek mij niets zegt: hoezo Pier and Ocean? Ik zie het absoluut niet! En toch wel bewondering voor het vakmanschap van de schilder. Dat heeft hij toch wel mooi op het doek gekladderd. Zo netjes en leuke kleuren...

Anna Mascia-de Château, Wageningen

Waar ik heen ga? Nergens heen. Het moet me van het hart: ik begrijp niets van kunst. Waarschijnlijk ben ik niet voldoende onderlegd. Het gebeurt nogal eens dat ik een kunstwerk meer 'n slim idee vind en soms voel ik me gewoon belazerd. (Misschien moest ik daarom zo lachen om dat reclamespotje van Stegemann). Wat deze Mondriaan betreft: met wat fantasie kan je wel een eindeloze zee herkennen, waarin je kunt verdwalen; eerder zie ik er zo'n kinderspelletje in in een plastic doosje.

E. Smit

Het zien van dit werk geeft mij het gevoel dat ik niet weet wat te doen en waarheen ik moet in het leven. Inderdaad: het leven is een doolhof

Lado, Ede

Ik weet het niet, het hele leven is een zoektocht, de filosoof Søren Kierkegaard verwoordt het als volgt: Het leven moet van achteren naar voren begrepen, maar van voren naar achteren geleefd worden. Ik kan me hier wel in vinden.

Mariëtte van Dongen, Rijswijk

Pas als je zwart-wit kunt kijken, kun je zien hoeveel kleur erin zit.

Gerard Bruggeman, Schalkhaar

Ik vind Piet sowieso te rechtlijnig, maar in dit geval heeft hij naar mijn smaak een bovenaanzicht van een militaire begraafplaats in gedachten gehad. Ik word hier niet vrolijk van. Ik zal in ieder geval niet voor dit werk gaan staan, maar een gezelliger plaatsje zoeken, liefst aan zee.

Gerdien, Vlaardingen

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 

 UW REACTIES!

De objecten in Beeld en Zinnebeeld lokken over het algemeen veel gevoelens op. Uw reacties op vorige afleveringen vindt u in het archief.