[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl
FIVE MOODS 4 VAN ANTON ROOSKENS

Anton Rooskens (1906-1976) maakte deze litho in zijn Cobraperiode rond 1946. Uitgegeven in 1976.

Uw gevoelens bij dit kunstwerk

Ik zie een vogelnest in een boom. Onraad! Gevaar voor de krijsende jonkies: twee katten loeren op hun kans. Een groot insect waarschuwt de vader voor het dreigende gevaar. En mama komt al aanvliegen als de reddende engel. Een angstig tafereel.

Dominique, Amsterdam

Mijn allereerste indruk is er een van chaos. Ik word moe als ik een tijdje naar het schilderij kijk. Als je uitgaat van het jaar, waarin het schilderij gemaakt is, 1946, heeft de schilder zijn gevoelens van de chaotische tijd van vlak na de oorlog waarschijnlijk uit willen beelden.

Margot van Collenburg, Hellevoetsluis

Nee, ik denk niet dat ik iets zie wat jij niet ziet!

Mariëtte van Dongen, Rijswijk

Jaloezie, ik wou dat iedereen maar vijf stemmingen had, dan hoefde ik me ook niet steeds zo ingewikkeld uit te leggen en had ik ook minder last van de ander.

Bernd Ebbo Visser, Arnhem

Een nest met psychopatische vogeltjes. Meer kan ik er niet uithalen.

Iris, Zuidwolde

Ik vind het prachtig.

W. van de Ven, Eindhoven

Er wordt zoveel natuur verwoest door huizen dat er geen ruimte meer is voor de dieren.

J. van den Broek, Helmond

Ik vind het een gezellige beestenboel!

Y. Pieker, One Tree Hill, South Australia

Het lijkt een nest vogels in canrnavalskleding, maar door het vele zwart wordt het wat boosaardig. Alsof de schilder in een zeer sombere stemming was.

B. Smit, Mill

Waarom heet het niet gewoon 'de dierentuin'? Ik snap de titel niet... daar heb ik meer problemen mee dan het schilderij! Ieder mag in een schilderij zien wat hij wil zien, maar met een titel erbij wil ik proberen te begrijpen wat de schilder wil.

Nicolette Franken, Hilversum

Het is goed dat kunst 'meestal niet' door iedereen begrepen moet worden. Hij zelf vond het ook blijkbaar niet waard om uit te geven aangezien de litho 30 jaar op de zolder heeft gestaan.

Gerda, Winterswijk

Dit schilderij maakt mij vrolijk, cobrastijl spreekt mij erg aan. Zou erg leuk in mijn huis hangen! Met die vreemde vogels.

Tineke Szarzynski, Leeuwarden

Wat is dat dan? Het zijn vogels, zoiets teken ik ook weleens... onder een langdurige en slaapverwekkende vergadering... Zo ontstaan de mooiste kunstwerken.

Lineke van Hoorn, Rijswijk

Een wereld vol verwarring, angst, paniek. Eten of gegeten worden.

S. Bergh, Amsterdam

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 

 UW REACTIES!

De objecten in Beeld en Zinnebeeld lokken over het algemeen veel gevoelens op. Uw reacties op vorige afleveringen vindt u in het archief.