[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl
DE DRIE GRATIËN VAN ESTHER FERRER

Esther Ferrer (1942) maakte dit object in 1999. Installatie Biënnale, Venetië.

Uw gevoelens bij dit kunstwerk

Als ik dit 'kunstwerk' zie, krijg ik een heel leeg gevoel. Ik heb de neiging om er een tafel en een plant bij te zetten. Het is net of er mensen aan het verhuizen zijn. Geef mij maar een mooi schilderij of een beeldhouwwerk.

Margot van Collenburg, Hellevoetsluis

Deze ondertiteling gaat toch niet altijd op, want zover ik weet gaat het nog steeds heel goed tussen drie biseksuele mensen. Dat duurt nu toch al gauw zo'n 9/10 jaar. In de meeste gevallen zal het wel waar zijn. De gedachte/het gegeven vind ik een goed onderwerp, maar de uitvoering met die stoelen zegt mij niets.

Avanel, Almere

Ik heb geen idee wat het voorstelt, ik vind het schilderij lelijk.

Mariëtte van Dongen, Rijswijk

Dit kunstwerk roept heel veel vragen bij me op, dat komt door de stelling. De stelling maakt rust tot onrust. Hebben we niet allemaal een driehoeksverhouding? Ik wel meerdere, tenminste zo leg ik dat uit. Ik met m'n man en met m'n kinderen. Ik met m'n werk en m'n gezin. Heeft niets met erotiek te maken, maar wel met gevoelens. De ene keer scoort mijn man hoger en de andere keer de kinderen. De ene keer het werk, de andere keer het gezin. Ook zonder een seksuele verhouding buitenshuis is mijn leven op dit moment spannend genoeg.

Iris, Zuidwolde

Voor mij straalt dit een en al rust uit. Al het gejakker en al die drukte in het leven, hier is daar niets van te vinden het enige wat je in dit kunstwerk ziet, is het symmetrische, de rust en het verlangen om uren naar dit kunstwerk te kijken en er vervolgens de rust in te vinden die de mens zo nodig heeft in dit toch al zo gehaaste leven.

Iris Mentink, Amsterdam

Stel dat ik op een van die stoelen zou gaan zitten, wie zouden er dan bij komen? Dat roept dit tafereel bij me op. driehoeksverhouding verleidelijk en spannend? Vast wel, maar gegarandeerd de ondergang van je relatie. Daar hoef je geen psycholoog voor te zijn.

Veronica, Amsterdam

Een driehoeksverhouding? Die staan niet met beide benen/poten op de grond!

R. Numan, Zaanstad

Een stoelendans waar geen mens aan mee wil doen!

Christien Fraterman, Enschede

De positie van de stoelen verraden de mate van intensiteit waarin de personen betrokken waren in die driehoeksverhouding en hun emotionele gevolgen.

Ina, Rotterdam

De opstelling roept bij mij een hele gezellige sfeer op.

Piet Hein Nolet, Nijmegen

Persoonlijk denk ik geslotenheid en tegelijkertijd een roep om aandacht.

A. Aarad, Leidschendam

Ik vind dat het iets oproept bij mij dat te maken het met het leven. Wees blij met wat je hebt en vecht daarvoor. Ik vind het wel scherpzinnig gevonden. Het zet mensen toch aan het denken.

Visser, Beverwijk

En wat een leegte geeft het dan! Ondanks dat de spanning je ook wat zweverig kan maken.

Nicolette Franken, Hilversum

Ik zou niet graag op een van die stoelen willen zitten. Het doet me denken aan een ruimte waar alleen pittige, vrvelende gesprekken mogelijk zijn door de afstand die tussen de stoelen is. Nee, geef mij maar mijn rieten stoel op het balkon; net zo hard, maar wel een fijne omgeving.

Lineke van Hoorn, Rijswijk

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 

 UW REACTIES!

De objecten in Beeld en Zinnebeeld lokken over het algemeen veel gevoelens op. Uw reacties op vorige afleveringen vindt u in het archief.