[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl
STARS VAN WASSILY KANDINSKY

Wassily Kandinsky (1866-1944) maakte deze litho in 1938.

Uw gevoelens bij dit kunstwerk

Ik las vrijwel direct je tekst en ik moet me zelf nu 'geweld' aandoen om er geen tumor in te zien.

Mariëtte van Dongen, Rijwijk

Ja, ik zie er steeds iets anders in. Maar daar houd ik helemaal niet van. Als ik steeds iets anders wil zien, ga ik wel op een terrasje in de stad zitten mensen kijken. Thuis wil ik graag rust om me heen en dat straalt deze litho bepaald niet uit.

Veronica, Amsterdam

De drie kleuren om de afbeelding geven het geheel een symmetrische indruk. Voor het oog een zoekplaatje. Je kunt er voorstellingen in zien. De donkere ring vind ik in kleurkracht sterker dan het blauw erom heen (flets). Als geheel niet scheeuwerig, beetje soft. Ook gaan mijn gedachten uit naar het universum. Dit schilderij zou mooi staan in een astrologie museum.

Portier, Leiderdorp

Toen ik deze litho zag dacht ik gelijk aan de snoezelkamer van het activiteitencentrum waar ik als begeleider heb gewerkt. In deze kamer (waar cliënten overspoeld worden met allerlei zintuigelijke prikkelingen) was een projector waarmee je ronddraaiende schijven kon projecteren op de muur. Eén daarvan was gevuld met fel gekleurde vloeistoffen, dit effect vertoonde grote gelijkenis met het bovenstaande kunstwerk van Kandinsky met dit verschil dat het werk van Kandinsky statisch is en het 'snoezelkunstwerk' er iedere seconde weer anders uit zag.

Lineke van Hoorn, Rijswijk

Toen ik het schilderij van Kandinsky zag, moest ik gelijk denken aan een inktvis. Van bovenaf gezien onder water. Het zwarte rondje in het midden als de kop en de uitgewaaierde tentakels erom heen. Ik vind het een mooie afbeelding, die het ook in een kinderkamer goed zou doen.

M. van Collenburg, Hellevoetsluis

Sowieso was zwart voor Kandinsky een teken van einde... de dood. Dus als ik dit bekijk dan zie ik leven in alle fases.

Elischewah Basting, Wichita Kansas

Uugghhh! Haal even een doekje en de alleseiniger.

Nicolette Franken, Hilversum

Ik ben sowieso dol op Kandinsky en ik vind iets gewoon mooi en associeer niet zoveel, ik denk dat vooral de vorm en de kleurencombinatie me bevalt. Een olievlek op het water misschien of een zeedier(kwal).

Anneke Izeboud, Middelburg

Ik hou van Kandinsky, maar deze plaat wekt walging op. Mijn maag draait ervan om. Ik krijg er kromme tenen van. Gek hè?! Het verbaast mij ook! Het is net of ik kots zie, een gedrocht dat me aanstaart. Afschuwelijk! Hoezo sterrenhemel? Sterren staan voor schoonheid! Ben benieuwd wat er in Kandinsky omging toen hij dit werk maakte.

Ellen, Amsterdam

Het lijkt zo groot maar ook zo klein! Micro- of macrokosmos! Ik reis door allebei en verdwijn.

Baukie

Een prachtige combinatie van al het ongrijpbare in het leven, verschillende concentraties van verschillende ideeën en toch, hoewel soms moeilijk, in harmonie.

Vincent van de Logt, Rijswijk

'Vroeger' had je lekkere toverballen die je telkens uit je mond haalde om te kijken welke kleur de bal had gekregen. Als je ongeduldig was (en dat was ik) dan beet je hem doormidden! En dan zag je alle kleuren tot in de kern van de bal. De sterren van Kandinsky doen me herinneren aan deze toverballen.

Christien Fraterman, Enschede

Net zo'n octopus.

Stella

Een plasje kots van een maanmannetje?

Lucie Leusink, Arnhem

Een gekwelde geest die dit liet tekenen. Dit is geen kunst, dit zijn abstracte organische vormen. Kunst is anders, dit is lelijk. Ik zie wel een vrouw met zwaaiende armen en benen maar ze heeft een hart van graniet.

S. Zomer, Zwolle

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 

 UW REACTIES!

De objecten in Beeld en Zinnebeeld lokken over het algemeen veel gevoelens op. Uw reacties op vorige afleveringen vindt u in het archief.