[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl
DE VARKENSHOEDER VAN PAUL GAUGUIN

Paul Gauguin (1848-1903) schilderde dit olieverfwerk in 1888. Los Angeles County Museum of Art.

Uw gevoelens bij dit kunstwerk

Hij staat op een manier daar alsof hij daar erg thuishoort. En ik denk dat hij erg tevreden is over zijn leven. Hij zal zich wel misschien enige zorgen maken, maar dat is toch normaal want dat doen we allemaal.

Amir Arman, Amsterdam

Ik denk dat hij zich afvraagt of het gaat regenen...

M. Roovers, Zeist

Het mooiste leven van iedereen hebben, brengt altijd zorgen met zich mee. Simpelweg omdat je je realiseert dat het een mooi leven is en dus automatisch de vraagt opkomt, hoe lang het nog mag duren en hoe je een mooi en gelukkig leven houdt. Hoge bergen hebben diepe dalen.

Alice, Parijs

Het 'lachen in zijn vuistje' is niet besmuikt, maar eerder verlegenheid. Onwetend van de hardheid in de westerse maatschappij moet hij gelukkig zijn, zorgeloos zelfs, maar wereldvreemd. Poseren voor Gauguin is volgens hem te veel eer. Hij vraagt zich af 'waarom ik?'

Dennis de Priester, Ridderkerk

Ik denk dat de varkenshoeder in z'n neus peutert.

Charlotte Schaap, Apeldoorn

"Als ik nu eens 200 varkens erbij nam en ze in hokken stopte,ze niet meer lekker in de buitenlucht zou laten lopen, zouden ze lekker vet worden, wat een winst zou ik dan maken!"

Lucie Leusink, Arnhem

Wij denken dat hij bang is voor mkz.

Moontje

Wij hebben ons leven zo gecompliceerd gemaakt met al onze uitvindingen dat wij vergeten zijn hoe het leven ook kan, zijn zonder angst voor mkz die onze veestapel ten gronde zal richten. Werk en ontspannen zijn hier verenigd in een kleurig tafreel.

Johan van Turenhout, Zwijndrecht

Dit is een typisch voorbeeld van een boer eind 1800 die een idyllisch en rustig gangbaar leven leidt, die rustig op een zomerse dag nadenkt over allerhande zaken, de kleurijke omgeving en het water op de achtergrond de dieren en het welvaartsbuikje van de boer geeft aan dat hij waarschijnlijk in z'n vuitje lacht, ondanks de harde en armoedige periode in die tijd.

Leo den Dulk, Den Haag

Onbekommerd, zorgeloos boerenbestaan in schril contrast met het boer-ijn vandaag de dag.

H.A. Lartist, Amsterdam

Nou meer over de wijze hoe de dieren tegenwoordig worden vetgemest om meer vlees en melk te produceren. De dieren worden volgepropt met hormonen en dan worden ze natuurlijk helemaal gek, letterlijk gek. Ze moeten natuurlijk worden onderhouden dat wil zeggen gras en hooi en al die natuurlijke voedingen tot zich nemen. Een normaal bestaan kunnen leiden, net als die legbatterijen, er is toch plaats zat voor die kippen, ik bedoel maar: waar gaan we heen?

Gunay Fis, Den Haag

Volgens mij lacht hij, want varkentjes worden 'vanzelf' groot en dik. Dus straks goede verkoop. Plus het lijkt mij op dat moment heerlijk weer, volop zomer, dus genieten buiten!

Avanel, Almere

Twee varkens aan de linkerzij maakt boer en consument ontzettend blij. (oud mkz-spreekwoord)

Hans de Groot, Ede

Hij staart gewoon in de omgeving en heeft geen gedachten.

Jan-Marc van den Beemt, Eindhoven

Volgens mij geniet hij van het hier en nu.

Elsa, Lelystad

Fluit die jongen zijn hond gewoon niet?

Angel, Eelde

Gauguin laat de varkenshoeder een beschouwende pose aannemen. Ook komen lentegeuren tot me als ik naar het schilderij kijk.

Loes van Maasakker, Ridderkerk

Hij lacht omdat de varkens hem meer plezier brengen dan de ongevoelige buitenwereld.

Susan, Amsterdam

Ik kan me voorstellen dat hij zich zorgen maakt, omdat hij weet dat er ook gezonde dieren zonder pardon worden afgemaakt. Hij had het beste met de dieren voor, dacht: "Zo moet het, en nu willen ze vanuit hogere hand ook mijn gelukkig vee stapeltje vernietigen."

Nicolette Franken, Hilversum

Vermoedelijk maakt de varkenshoeder zich zorgen over het weer. De kleuren geven een sfeertje dat je ook wel ziet vlak voor een regenbui. Ziet het landschap er echt zo uit?

B. Smit, Mill

Volgens mij aanschouwt hij het geheel en eet een appeltje!

Johan Poolen, Hierden

Volgens mij kijkt deze boer tegen een 'berg' op. De houding van deze boer suggereert bezorgdheid. Hoewel, hij zou inderdaad ook kunnen denken dat hij het toch wel heeft getroffen in deze vrije natuur. Gezien het tijdperk waarop dit geschilderd is, mag ik aannemen dat men minder zorgen had dan tegenwoordig. Er zijn tegenwoordig zoveel 'attributen' waarover men zich zorgen maakt dat zo`n schilderij nooit meer tot stand zou komen.

J. de Vogel, Heerlen

Hij lacht in zijn vuistje omdat dit schilderij 'de varkenshoeder' zal gaan heten en hij slechts twee varkens bezit.

Iris, Zuidwolde

Ik denk dat de varkenshoeder helderziend is en nu het beeld van de varkenshouderij anno 2001 voor zich ziet. Aan de ene kant maakt hij zich zorgen: wat erg al die bioindustrie met mkz en aan de andere kant lacht hij in zijn vuistje omdat hij denkt wat ben ik blij dat ik in deze tijd leef en zo lekker vrij met mijn varkens kan rondzwerven door dit prachtig natuurgebied, wat fijn dat ik dit mijn varkens kan bieden. Zelf vind ik dit een prachtig schilderij, die kleuren, geweldig. Ik zou graag een paar dagen met deze varkenshoeder willen ruilen, even weg van de dagelijkse sores en drukte...

Lineke van Hoorn, Rijswijk

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 

 UW REACTIES!

De objecten in Beeld en Zinnebeeld lokken over het algemeen veel gevoelens op. Uw reacties op vorige afleveringen vindt u in het archief.